RP:s enda nyförvärv redo: "Ska etablera oss"

En Norrköpingskille, inhämtad från Nyköping, är allsvenska RP:s enda nyförvärv till den stundande säsongen. "Utespelarna brukar säga att jag är äcklig att möta", säger målvakten Rasmus Claar.

Rasmus Claar ser sin chans när han debuterar i allsvenskan. "Målet är att få spela så mycket som möjligt", säger han.

Rasmus Claar ser sin chans när han debuterar i allsvenskan. "Målet är att få spela så mycket som möjligt", säger han.

Foto: David Eidhammer

Handboll2019-09-11 17:00

Förklaringen kommer ifrån spelstilen. I alla fall om man får tro 21-åringen.

– Jag är en ganska lugn målvakt och försöker alltid vänta kvar så länge det bara går. Många brukar tycka att det är lite irriterande när man, som jag gör, oftast står och inte rör så mycket. Jag står hellre någon sekund till, ler Rasmus.

För två säsonger sedan spelade han i Norrköpings HK i division 2.

Förra säsongen fick han chansen i IFK Nyköping i division 1.

Och nu har han återigen tagit ett häftigt steg uppåt. Till allsvenskan och RP.

– Patrik (Olsson, sportchef) ringde mig när Samuel Johannesson lämnade för en annan klubb. Det kunde jag bara inte tacka nej till. Du vet inte hur ofta en sådan här chans dyker upp.

Vid sidan om planen har Rasmus Claar precis börjat studera på campus i hemstaden Norrköping. Vardagen – med flickvännen –  pusslar han ihop så bra det går.

– Det är lättare än att jobba och pendla till Nyköping fyra gånger i veckan i alla fall. Men ikväll har jag till exempel en tentainlämning... så det gäller verkligen att planera för att hinna med allt.

På lördag är det seriepremiär mot Tyresö och tränaren Magnus Oscarsson Söder har tidigare riktat skarp kritik mot klubbens egen silly season genom att säga: "Vi har ett jättebehov av nya spelare. Man kan inte säga annat än att vi misslyckats kapitalt med silly season".

Det var en månad sedan. Men något nytt har inte hänt. Rasmus Claar är, och verkar förbli, det enda nyförvärvet.

– Vi vet om att det är flera nyckelspelare som har lämnat. Det känns som att vi är inne i en generationsväxling och det känns också spännande. Alla behöver verkligen ge allt och huvudmålet är väl ändå vara att stanna kvar i serien.

Rasmus fortsätter:

– Förhoppningen är att kunna etablera oss till ett stabilt allsvenskt lag. Magnus är en väldigt kunnig tränare och det finns potential, med flera spelare födda 2000 och 2001, i truppen.

Om efternamnet Claar klingar bekant är det möjligen för att kusinen, Felix Claar i Alingsås, tillhör handbollsligans bästa niometersspelare. Tidigare i år prisades han som "mest värdefull" i hela ligan.

– Vi är lika gamla och har spelat tillsammans i olika distriktslag tidigare. Han har alltid varit fantastiskt duktig och vann de flesta individuella priser man kunde vinna när vi var yngre.

Du börjar också närma dig toppen nu.

– Haha, det har gått ganska fort. Fast målet är bara att få spela så mycket som möjligt. I en ny högre serie funderar man alltid lite på hur man komma stå sig. 

Svaret? Det kommer inom kort.

Det blev ingen återkomst till Norrköpings HK för Rasmus. Istället ska han satsa i RP.
Det blev ingen återkomst till Norrköpings HK för Rasmus. Istället ska han satsa i RP.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!