– Vi saknar ledare, säger Lennart Nilsson, mångårig eldsjäl för gångsporten i Kisa.

Det är många som minns Jan Staaf, OS-deltagare i gång två gånger och en talang som satte Kisa på världskartan. Han var också svensk rekordhållare på tio kilometer. Pappa Egon Staaf var ledare och har också själv varit aktiv långt upp i åren, och blivit svensk veteranmästare.

Britt-Marie Karlsson, som nu heter Lehnman, blev också världsmästare på 1980-talet och Ludvig Jansson var rekordhållare på 3 000 meter, och var med i junior-VM.

Senaste tävlingsgångaren Kisa SK haft är Johannes Nilsson som var en lovande ungdomsgångare för fem-sex år sedan.

Men nu, 2018, finns ingen verksamhet alls i gång.

– Vi saknar yngre ledare. Det följer ju ett ansvar att hålla i det och engagera sig om man sätter i gång en ungdomsverksamhet. Det engagemanget har vi tyvärr inte, säger Lennart Nilsson.

Störst var gången i KSK på 1990-talet när en hel buss kunde fyllas med deltagare på mästerskap och större tävlingar. Östergötland var Sveriges ledande gångardistrikt.

– Vi hade bra tränare och fin verksamhet även i Rimforsa, säger Nilsson.

Vad tycker du om Kindaidrotten i dag?

– Björkfors Goif har störst verksamhet. Sedan har vi ju fotbollen i Rimforsa, säger Lennart Nilsson.

Det var just fotboll som gjorde att Nilsson själv hamnade i gångsporten, då i början av 1950-talet. Han var en del av Derbys juniorlag i Linköping, som blev svenska juniormästare och vann DM-guld, men bara två ansågs efter det hålla måttet i seniorlaget.

– Vi andra tillfrågades inte. Då var det ju bara att börja med något annat och jag hade en kompis som höll på med gång, Sven-Erik Söderlund.

På den vägen är det och Lennart Nilsson har förutom att vara tränare även varit ordförande i Östergötlands gångar- och vandrarförbund. Än i dag är han aktiv och sitter i styrelsen i Kisa SK.

– Jag har varit ordförande, men nu räcker det att vara med i styrelsen, säger han.