I fjol blev det favoritseger både på dam- och herrsidan när Hässelbys Emma Rotstam och Jönköpings Marcus Holmqvist tog hem segern i respektive klass i Motala Kanalsim.

Men i år är varken de eller något annan riktigt het simstjärna anmäld dagarna innan start.

– Det finns inga ess med. Vi gjorde ett försök med att få hit Victor Johansson (landslagssimmare och segrare 2017). Men han var tvungen att återvända till USA. Däremot kommer ju fyra triathleter som laddar upp med Motala Kanalsim innan de åker till VM på måndag, säger Motala simsällskaps Marcus Wernström.

Han fortsätter:

– Sen var det ju ett par år sedan vi hade en herrsegrare från Mss så det vore ju trevligt om vi kunde få det nu, säger Wernström och sneglar mot Elliot Fielder en bit bort som slutade trea i fjol.

En titt i anmälningslistorna tre dagar före start säger att ett 100-tal simmare anmält sig till loppets båda distanser. Merparten av dem till det två kilometer långa huvudloppet med start 13.00 medans några tyckt att det räcker gott med de knappa 600 meter långa kortsimmet en timme senare.

– Det är där vi brukar ligga i föranmälningar. Sen beror det på vädret hur många efteranmälningar det blir. Trenden är ju att folk anmäler sig senare och senare och väntar in hur det ser ut. Men just nu så ser det ju bra ut.

140 simmare kom till start totalt i fjol och Wernström tror att det kommer landa på ungefär samma antal nu.

– Loppet kommer nog inte växa. När vi började så valde vi att lägga loppet sent i augusti för att vi ville vara det sista loppet på säsongen. Men det är vi inte längre. Nu i helgen är det finalen i Open water trophy i Malmö och du har Simsöndag i Borås. Sen är det ju alltid en del swimrun-tävlingar. Så det är tuff konkurrens om deltagarna.

thomas.augustsson@ostmedia.se