– Arenan blir bättre och bättre, konstaterar Rune Jansson, som varit med sedan Holmsbanans tid, inför tisdagens premiär mot Dackarna i elitserien.

Som de flesta som engagerar sig i något gör de här eldsjälarna inte egentligen bara sin gärning för någon annan, utan också för sig själva.

Det är klart att det är mycket socialt och ger en gemenskap att ha ett kompisgäng att regelbundet träffa. Ungefär som att gå till jobbet, fast det är ideellt. Det lyser upp vardagen.

Artikelbild

| PREMIÄRSNACK. Roland Bengtsson, Rune Jansson, Gunnar Widing och Ulf Gunnarsson från Piraternas "gubbdagis" ser fram emot tisdagens premiärmatch i elitserien mot Dackarna. Speedway är deras fritid.

– Vi är ett kompisgäng, goa gubbar allihop, säger Rune Jansson.

Det är ett tiotal pensionärer som är på Dunteberget måndag till torsdag, fyra förmiddagar i veckan. Klart att det betyder massor för en klubb att ha den kraften.

– Fredagen jobbar vi in, säger Ulf Gunnarsson och skrattar.

De har gjort massor på Motala arena under ett decennium. De kan köra grävmaskin och vattenbil och de kan snickra och fixa och dona. Det enda de håller sig ifrån är att installera elen.

I år har en ny kiosk och grillplats gjorts i ordning på gamla vip-avdelningen och det sista har också fixats med den nya loungen som hade premiär i fjol.

Vad är ni mest stolta över?

– Alltihop, säger gubbarna.

Hur går det den här säsongen för Piraterna?

– Om vi får vara skadefria ser det jättebra ut. Det bör gå hela vägen, man måste vara optimist, säger Roland Bengtsson.

Hur går det i premiären?

– Usch, en svår match. Vi vinner med sex poäng, men ingen får balla ur, säger Ulf Gunnarsson.

– Det blir en jämn match, tror Rune Jansson.

Vad är så spännande med speedway?

– Farten, säger Ulf Gunnarsson.

– Det blir intressant om man kan reglerna, säger Roland Bengtsson.