Tävlingsdrill är en väldigt liten sport som är en kombination av dans, gymnastik och stavteknik. Det är något som Linköpingsdrillarna Erica Grebner och Ella Ridemar fastnade för.

– När man håller på med tävlingsdrill kan man göra programmen till det man vill. Vill man jobba mycket med uttryck och show kan man göra det och vill man ha ett lugnt program kan man det. Det tar heller aldrig slut på saker man kan lära sig – det går alltid att bygga på, säger Erica Grebner när hon förklarar vad hon gillar med sporten.

Nu ska tjejerna åka till Helsingborg för att tävla i SM. Grebner ska tävla i solo senior och 2-baton-klassen medan Ridemar ska tävla i solo junior.

Artikelbild

| Erica Grebner och Ella Ridemar.

– Mitt mål är att försöka komma till SM-final. Men det här är mitt första SM så jag är bara glad över att jag har kvalat in. Sedan får vi väl se hur det går, säger 16-årige Ella Ridemar.

För Erica Grebner, 28, är det inget nytt med att tävla i SM. Förra året vann hon silver tillsammans med sin dåvarande duettpartner Anna Johansson och tog hem fjärdeplatsen i solo. Det här året hoppas hon kunna förbättra sin placering i solo ytterligare.

– Jag hoppas först och främst på final och på en bra placering. Det är sex stycken som går till final och man vill ju inte komma sexa då. Samtidigt är det så tight i min klass att det varierar från tävling till tävling vilka som placerar sig på pallen. Men det vore härligt med en medalj, säger Grebner.

Tack vare tjejernas prestationer är de även uttagna för att representera Sverige i European Cup i Dublin.

– Det känns väldigt coolt. Istället för att åka dit och bara representera Linköping är man där som Sverige, säger Ridemar och fortsätter:

– Det är min första tävling utomlands så jag ser väldigt mycket fram emot det. Jag har inga förväntningar utan kommer bara åka dit och göra mitt bästa.

I tävlingarna finns det tre olika klasser: A-, B- och elitklassen. Reidemar har nu gått upp från B- till A-klass efter sina topplaceringar under säsongen.

– Jag har tävlat i B hela säsongen och i de senaste tävlingarna har jag kommit etta. Men nu till SM kom jag med i A-klassen, vilket gör att jag har större konkurrens. Även till cupen blev jag antagen till A-klassen vilket gör det ännu svårare även där. Jag får ändå se det positivt att de tar ut mig i en högre klass.

Även från Åtvidabergs drill är det en tävlande som blivit uttagen till kuppen. Det är Sara Rosengren som ska delta med sitt soloprogram.