En av de som inte fick köra var Mattias Wulcan från Linköping som tävlar i Top Doorslammer.

– Det är som det är. Vädret är det enda man inte kan påverka. Men det är väldigt tufft att bara gå här och vänta.

Först en bit efter lunch kom det definitiva beskedet från tävlingsledningen, att det inte blev några tävlingar.

Det såg ganska hoppfullt ut ett tag, när regnet upphörde och man började jobbet med att torka banan.

Men när det började droppa mer och mer intensivt blåstes tävlingarna helt av.

Nöjd med kvalet

För Mattias Wulcans del betyder det att den enda körning han fick under fredagen blev detsamma som kvalresultat. Då var han tvåa, 0,1 sekunder bakom Mats Stefansson.

– Jag är nöjd. Jag släppte faktiskt av lite innan mål, tyckte bilen började jazza lite, så tiden kunde till och med blivit något bättre.

Fredagens kvalkörning var första gången han var tillbaka i Tierp för att tävla på banan där han för ganska precis ett år sen kraschade illa, skrotade bilen och slog sig rejält.

– Jag var lite nervös innan tävlingen, hur det skulle kännas. Men det försvann snabbt och efter körningen kändes det väldigt bra.

Inte heller Mikael Kågered, som tävlar i Top Fuel, kunde köra mer än en gång. Det blev en tredje tid för hans del och han berättar om ett av de läskigaste lopp han kört.

– Jag hade bytt visir på hjälmen innan, eftersom det gamla var lite repigt, men märkte för sent att det på grund av den höga luftfuktigheten immade igen rejält. När starten gick såg jag egentligen inte ett dugg och tvingades slå av väldigt tidigt.

Ändå blev det en bra tid, som räckte till en tredjeplats.

– Bilen gick otroligt bra och hade jag kunnat hålla i hela vägen tror jag att vi möjligen hade lyckats gå under fyra sekunder för första gången. Men vi får ta det i morgon istället.

Under söndagen säger prognoserna att vädret ska bli bättre och då inleds elimineringen där en efter en i de många klasserna slås ut.

Jimmy Ålund från Norrköping, regerande mästare i Pro Stock, hade snabbaste tid i sitt kval men kommer få hårt motstånd från Bengt Ljungdahl som bara var 0,007 sekunder bakom.

I samma klass som Kågered, Top Fuel, var Stefan Gunnarsson från Mantorp sjua och får möta finländskan Anita Mäkelä i sin kvartsfinal.