– Kanske rallycross, det vore häftigt.

Vi träffar henne på Mantorp park. Föraren hon skruvar åt, Oskar Krüger, har sin bilen på plats för test. Själv är han inte där, upptagen med annat, så förre STCC-förare Tomas Engström är den som får köra in fjädring och stötdämpare den här dagen.

Victoria hjälper honom på med bältena och kollar så att däcken sitter på ordentligt innan han skickas iväg.

Artikelbild

| Mekaniker ena helgen, folkraceförare den andra. För Victoria Björklund är motorsport det bästa som finns.

Under tiden berättar hon att hon kom med i teamet, som ägs av välbekante dragracingföraren Mikael Kågered från Linköping, lite av en slump.

– Micke var på vår skola med sin dragster och hade en föreläsning. Och efteråt frågade han om jag ville vara med som gästmekaniner en tävling förra säsongen. Jag testade och tyckte det var kul så nu ska jag vara med resten av den här säsongen.

Victoria går på fordonsprogrammet vid Carlsund. Nu under sommaren jobbar hon på en av de större verkstäderna i Motala och berättar hur motorintresset väcktes.

– Egentligen är det väl medfött. Pappa har alltid kört folkrace, precis som mina större syskon. Då blev det att jag började köra så fort jag fick möjlighet, när jag var 14 år.

– När jag skulle välja utbildning på gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville göra, bara att jag skulle välja ett yrkesprogram för att kunna börja jobba direkt efter gymnasiet. Och då blev det fordon, eftersom jag har ett intresse för det.

Hon har redan låtit tala om sig i folkracekretsar, vinner tävlingar titt som tätt. Och det är inom motorsporten hon har sina drömmar.

– Att kunna försörja mig på att köra, det är en stor dröm. Kanske att bli en duktig rallycrosstjärna. Det är givetvis jättesvårt att nå dit, men om man inte drömmer så...

– Jag tycker att köra själv är det roligaste som finns. Men här lär jag mig väldigt mycket om hur bilarna fungerar, om inställningar och så. Det känns väldigt bra att jag har fått den här chansen. Och man vill ju hela tiden göra sitt bästa, för att chauffören ska lyckas. Gör han det så har man ju mekanikerna bidragit med en liten del i alla fall.

Nu under sommaren är helgerna nästan alltid fulltecknade. Är det inte STCC, som kommande helg i Falkenberg, så är det egna tävlingar med folkracebilen.

– Jag tycker folkrace är jättekul, för man kan styra så mycket själv. Man kan välja vilka tävlingar man vill åka och det finns tillfällen nästan varje helg, på rätt så nära avstånd.

I folkrace måste man sälja sin bil, om nån vill köpa den. Men Victoria berättar att hon oftast får behålla sina.

– Jag kör Audi A 4, vi har byggt fem stycken hittills och bara blivit av med en. Jag tror folk tycker de är lite läskiga, så de vågar inte köpa dem, säger hon och skrattar.