Efter kritiken – mästarlaget kan kastas ut

Linköping IBK får elitlicens – men regerande mästarlaget Storvreta riskerar att kastas ur innebandyns högstaliga.

Libk mot Stovreta.

Libk mot Stovreta.

Foto: johnny gustavsson

Innebandy2019-09-18 09:45

Elitlicensnämnden meddelade på onsdagen det slutgiltiga beslutet för föreningarna i superligan och 21 av 24 klubbar på herr- och damsidan får grönt ljus. Däribland Linköping IBK. Som väntat. 

Anmärkningsvärt: Storvreta och Helsingborg får under kommande säsong spela under en så kallad handlingsplan där det negativa kapitalet måste vändas till plus senast 30 april 2020. Annars väntar degradering till säsongen efter.

– Det är ont om tid. Har man inte återställt balansräkningen då blir man nedflyttad. Det finns inga undantag, säger Tomas Eriksson, ledamot i licensnämnden, till TT.

Uppsalalaget Storvreta, dubbla regerande mästare, dras trots framgångarna med stora ekonomiska bekymmer med två miljoner i negativt eget kapital. Så sent som för några veckor sedan fick klubben mycket stark kritik av Libks sportchef Johan Fredriksson som sa till Sporten:

– De har haft en enormt starkt trupp med många landslagsstjärnor i en massa år med miljontals kronor i underskott. Det är ju en form av ekonomisk dopning. Så var det när vi mötte laget i SM-final 2016.

Storvretas ordförande Ingemar Lundqvist förklarar den negativa balansräkningen med oväntade kostnader i en redan ansträngd ekonomisk situation och säger till TT:

– Vi tror på den aktivitetsplan vi har lämnat in. Jag är inte orolig, men jag har en hälsosam respekt för läget. Jag ser att vi kommer kunna klara av det här.

Inte heller Malmö fick klartecken, men där handlar det om att uppgifter ska kompletteras.

Libk inleder superligan med bortamatch mot Jönköping 24 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!