Elfyn Evans kom till Värmland med självförtroende efter en stark tredje plats i Monte Carlo. Och väl på plats kom han in i zonen. Han vann första sträckan och kunde sedan behärskat kontrollera och utvidga sin ledning sträcka för sträcka.

I mål som segrare

Evans startade sist i WRC-klassen på söndagen och när han korsade mållinjen 11.04,2 senare gjorde han det som segrare. Det var Evans andra WRC-seger i karriären.

Det var varit ett bra rally för oss. Svår sista sträcka, men jag ville inte göra några misstag, säger en lycklig Evans efter målgången.

Estländaren Ott Tänak slutade tvåa 11,2 sekunder efter med finländaren Kalle Rovenperä på tredje plats.

Punktering för Oliver

För Oliver Solberg slutade rallyhelgen i moll. Punktering grusade alla planer på att bli bäste svensk. Han tappade och hamnade femma i WRC3-klassen.

Istället kunde Johan Kristoffersson sätta snabbaste svenska tid och bli bäste svensk.

Jag gav allt jag hade, säger en nöjd Kristoffersson efter målgången på sista sträckan där han manövrerat mellan allt från is och grus till stora vattenpölar.

Han slutade trea i WRC3-klassen efter Jari Huttonen och Emil Lindholm.

Pontus Tidemand blev slagen av Kristoffersson med över minuten men blev ändå trea i WRC2-klassen efter Mads Östberg och Ole Christian Veiby.

Tufft jobb

Rally Sweden 2020 var ett unikt rally. 19 sträckor blev nio, snö och is blev grus. Och arrangörerna och Internationella bilsportförbundet har nu ett tufft jobb framför sig för att hitta lösningar som på något sätt kan säkra is och snö i framtiden.

Nästa rally körs i Mexiko 12–15 mars.

Rättad: I en tidigare version av den här texten avgavs ett felaktigt årtal i faktarutan. Rätt ska vara 2020.