Mjölbytjejen och förre LFC-backen log efter 4–0 i hemmamötet med gruppjumbon Kroatien i VM-kvalet i Göteborg i torsdags kväll. Sverige var som väntat fullständigt överlägset och nu återstår bortamatch mot Ukraina på den här landslagssamlingen.

Efter det är det också rast och vila för Jonna Andersson.

Till slut.

Artikelbild

Efter nästan ett och ett halvt års spel utan egentligt uppehåll.

– Kroppen känns ändå inte så sliten. Det är mer mentalt i så fall. Jag ska inte säga att kroppen skriker efter semester, men det blir säkert skönt när det väl är dags. Efter att ligan tog slut i England har jag mest sett fram emot att få komma iväg med landslaget igen, sa hon.

Inte många svenska fotbollsspelare spelade lika många matcher som Jonna Andersson under 2017. Hon nådde över 50 – och sedan blev det inte heller särskilt lång vila innan flytten från Linköping och LFC till London och Chelsea.

Efter ett gyllene slut med andra raka SM-triumfen med LFC har det fortsatt på samma sätt på engelsk mark med vinst i både ligan och cupen. Efter tisdagsmatchen väntar fyra veckors semester, varav de två första helt utan egen träning.

Bara ta det lugnt och koppla bort allt vad fotboll heter.

– Tanken är att jag ska åka en sväng med mamma och pappa till Mallorca. Det blir skönt. Bara att hoppas på bra väder både där och när jag kommer hem till Sverige igen, sa Andersson.

När är är det åter­samling med Chelsea?

– I mitten av juli. Då har vi en månad på oss innan serien börjar. Det blir garanterat en tuff och intensiv försäsong. Först snackades det om att vi skulle åka till USA och senast hörde jag något om Barcelona. Oavsett vad det blir blir det säkert bra.

Lika lite som någon annan blågul spelare behövde hon förta sig mot Kroatien senast.

– Märkligt att möta ett lag som backade hem och låg så lågt från minut ett. Bra att vi fick första målet ganska tidigt. Men behövde i alla fall inte springa så mycket bakåt, sa Jonna Andersson.

LFC-stjärnan Kosovare Asllani skadade foten i sista matchen före landslagssamlingen, men hade inga problem att gå för fullt.

– Vi har tejpat den rejält och då har det fungerat bra. Inga problem. Alltid kul att åka iväg med landslaget och verkligen lägga all fokus på fotbollen. I Linköping har det varit rätt mycket annat under våren, sa hon.