Berzelius jagar sin andra GGN-seger

För en dryg månad sedan blev Hanna Berzelius Europamästare i enduro. Nu ska LMS-stjärnan försöka leva upp till favoritskapet och köra hem sin andra raka seger i Gotland grand national.

På Tofta skjutfält ska Hanna Berzelius i morgon försöka försvara sin titel i Gotland grand national.

På Tofta skjutfält ska Hanna Berzelius i morgon försöka försvara sin titel i Gotland grand national.

Foto: Thomas Augustsson

Enduro2019-10-26 08:00

Det är tolv grader varmt och solstrålarna bryter just igenom molnen över Tofta skjutfält en knapp mil utanför Visby när vi träffas i depån. 
Hanna Berzelius konstaterar att var helt annat väder när hon var här för ett år sedan.
– Det var bland det värsta jag varit med om. Det var storm, ösregn och svinkallt. Så när jag gick i mål var jag helt stelfrusen, berättar LMS-tjejen och skakar lite på huvudet när hon minns tillbaka. 
Det var förra året det och det var hennes debut i enduroklassikern på Gotland. Men det bistra vädret hindrade henne inte från att åka fort. Fortare än samtliga konkurrenter. För det blev seger direkt i debuten. 
–  Ja, det vägde ju upp det hela, säger hon och skrattar. '

Så när hon rullar ut på startfältet för årets upplaga på lördag så gör hon det som storfavorit i damklassen. Inte bara för att hon vann i fjol. Än mer för de resultat hon gjort under året. 
Dels körde hon hem sitt femte raka SM-guld. Men framförallt så säkrade hon för en dryg månad sedan karriärens första EM-guld. 
–  EM är ju det största i år. Jag tog ju silver både 2017 och 2018 så det var verkligen på tiden att jag tog det i år. Så det var verkligen skönt att jag lyckades, speciellt som jag har jobbat för det så länge, säger hon. Att hon som nybliven Europamästare är en som alla konkurrenter helt vill slå medger hon att hon är medveten om. Men det bryr hon sig inte så mycket om. 
– Det blir ju ganska mycket press, Men jag tycker att jag hanterar det riktigt bra. Jag kan trycka bort det och bara fokusera på det jag ska göra. 

Gotland grand national brukar beskrivas som endurosportens Vasalopp. Ett riktigt kraftprov för deltagarna på den drygt två mil långa slingan på Tofta skjutfält och det skiljer sig en hel del från de endurotävlingar Hanna brukar köra. 
– Vanliga endurotävlingar är ju som rally med olika sträckor och transporter emellan dem. Det som skiljer mest nu är att här ska man köra tre timmar nonstop i full fart. 
Värsta utmanarna som du ser det?
– Det är systrarna Martina och Emilia Reimander från Norrköping. De har jagat mig hela säsongen både i EM och SM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!