Lerbad pÄ Gotland en tradition

För SMK Motala började med en vadslagning. För Vadstenas gÀng som ett sÀtt att hÄlla igÄng efter crossÀsongen. Nu Àr det en tradition att kÀmpa i leran pÄ Gotland grand national.

Det hÀr skulle kunna vara en förare frÄn SMK Motala eller SMK Vadstena. I geggan pÄ Tofta skjutfÀlt var det inte lÀtt att se skillnad pÄ förarna.

Det hÀr skulle kunna vara en förare frÄn SMK Motala eller SMK Vadstena. I geggan pÄ Tofta skjutfÀlt var det inte lÀtt att se skillnad pÄ förarna.

Foto: Thomas Augustsson

Enduro2019-10-29 09:30

Ambitionen var att försöka fĂ„nga nĂ„gon av dem pĂ„ bild under tĂ€vlingen. Men nĂ€r vĂ€dergudarna drĂ€nkte Tofta skjutfĂ€lt i regn och förvandlade Gotland grand national till precis den gyttjefest det Ă€r kĂ€nt för att vara sĂ„ sĂ„g varenda förare i stort sett likadan ut. 
SĂ„ det Ă€r först efter mĂ„lgĂ„ng som jag hittar SMK Motalas Christoffer Karlsson vid bussen. Helt inpackad i lera frĂ„n topp till tĂ„ flinar han nĂ€r han fĂ„r frĂ„gan om det var vĂ€rsta Ă„ret som han kört. 
– Det Ă€r svĂ„rt att jĂ€mföra men det var ju bĂ€ttre förutsĂ€ttningar i Ă„r Ă€n i fjol. DĂ„ spöregnade det ju hela dagen, sĂ€ger han. 
De sju förarna i SMK Motala-gĂ€nget gör sin tredje start i enduroklassikern och det började inte som en del i nĂ„gon plan pĂ„ en elitsatsning. Även om halt underlag borde passa Christoffer som har en lĂ„ng karriĂ€r som elitdomare i ishockey bakom sig. 
– Det började med en vadslagning för tre Ă„r sedan. Sedan tyckte vi det var kul sĂ„ dĂ„ fortsatte vi. Man lĂ€r sig nĂ„got nytt varje Ă„r och det Ă€r ju roligt. 

SÄ det hÀr Àr roligare Àn att döma hockey?
– Det mĂ„ste jag nog sĂ€ga. HĂ€r fĂ„r man ju inte skĂ€ll, sĂ€ger Christoffer och skrattar.
NĂ€r resten av gĂ€nget anslutit sĂ„ kan vi konstatera att loppet inte gĂ„tt helt smĂ€rtfritt. Calle Hogstadius har vurpat redan pĂ„ första varvet och har en möjlig hjĂ€rnskakning. Rickard Karlsson Ă€r ilsken som ett bi för att hans cykel inte fungerat som han önskat.  Karl-Magnus Pettersson ondgör sig över att bromsarna slutat fungera. 
NĂ€r jag lĂ€mnar dem en stund senare sĂ„ verkar missödena redan vara glömda och planeringen för nĂ€sta Ă„r redan vara i full gĂ„ng. 
 

Hundra meter dÀrifrÄn sÄ fÄr jag höra ungefÀr samma historier frÄn gÀnget frÄn SMK Vadstena. Den som drabbats vÀrst dÀr Àr Patrick Ledström som erbjuder mig sin motorcykel till ett vÀldigt bra pris.
– Motorn skar sĂ„ den Ă€r skrot, förklarar han med ett snett leende 
Det Àr ocksÄ i VadstenagÀnget jag hittar den mest erfarne GGN-föraren i de bÄda klubbarna. För Robert Markusson har just genomfört sitt 14:e lopp och kan dÀrmed ge svaret pÄ hur Ärets upplaga stod sig.
– Det var vĂ€rre förra Ă„ret. Men av de jag har Ă„kt sĂ„ Ă€r den topp tre i alla fall, sĂ€ger han. 
DĂ€refter ger han förklaringen till varför han och SMK Vadstena Ă„tervĂ€nt hit ut Ă„r efter Ă„r. 
– Hela grejen frĂ„n början var att crossen tar slut i september. Det hĂ€r tvingar ju en till att fortsĂ€tta trĂ€na. SĂ„ det var vĂ€l dĂ€r det började.

Det började med en vadslagning. Sju Är senare sÄ har GGN blivit en tradition SMK Motalas Jonas Karlsson, Rickard Karlsson, Karl-Magnus Pettersson och Fredrik Eksell.De
Det började med en vadslagning. Sju Är senare sÄ har GGN blivit en tradition SMK Motalas Jonas Karlsson, Rickard Karlsson, Karl-Magnus Pettersson och Fredrik Eksell.De
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!