Ryggskadan kan stoppa en framgångsrik karriär

Diskbråcket kan innebära slutet för Emilia Reimanders endurokarriär. "Det känns ganska mörkt men jag ger inte upp", säger hon.

Emilia Reimander med landslagsdressen inför lag-VM 2019.

Emilia Reimander med landslagsdressen inför lag-VM 2019.

Foto: Johny Daagh

Enduro2021-01-04 11:48

Systrarna Martina och Emilia Reimander från Vikbolandet har haft ett par fina år med bland annat EM-guld, flera lag-SM-guld, seger i Gotland Grand National och gemensamma VM-äventyr.

Men 2020 blev ett bakslag, inte bara för coronan som styckade upp säsongen. Storasyster Martina kom visserligen trea på SM men för Emilia blev det ett år att glömma. 

En ryggskada, som hon nu har börjat få grepp om, förstörde hela året.

– Jag tror att den kom på grund av körningen. Det är ju ganska slagigt att åka motorcykel. När vi kom hem från Spanien åkte jag inte på 20 veckor för att spara mig till SM. Men det gick ju inte alls. Jag slog upp det direkt och det kändes tio gånger värre, konstaterar 22-åringen.

Hon har gjort en privat röntgen i Stockholm där det konstaterades att hon har ett kraftigt diskbråck. Nu väntar hon på att få komma in i den offentliga vården.

– Jag har röntgentid i januari och sen får vi se. Det sägs att man inte brukar operera så unga människor så just nu står jag still.Jag vet inte hur det blir och därför har jag inte satt upp något mål för säsongen heller. 

Känns det som att det är en operation som måste till för att du ska komma tillbaka?

– Jag tror det. Ett diskbråck kan läka ihop men för mig känns det likadant. Jag har vilat, testat olika rehab och till och med en bedövningsbehandling med sprutor i en månad men inget har hjälpt. Det känns ganska mörkt men jag ger inte upp. Jag kommer kämpa, säger Emilia.

Det var inte så 2020 skulle se ut. Både Martina och Emilia hade fått plats i teamet KTM Scandinavia som skulle ge dem ytterligare en skjuts mot den internationella toppen.

– Det är tråkigt. Vi hade jättehöga mål men teamet står upp och stöttar mig i det här. Men jag har sagt att jag inte vill ta upp någon annans plats i teamet, om jag inte kommer kunna köra. Om jag kommer tillbaka kommer jag ändå få vara med dem på tävlingarna.

Storasyster Martina, 24 år, finns med i teamet inför det här året men även hennes säsong kan bli lite annorlunda. Hon har flyttat ifrån systrarnas gemensamma boende på Vikbolandet till ett hus i Arboga.

– Hon kommer köra men jag tror att hon kanske trappar ner lite. Hon och Marcus (sambon) lägger ner mycket tid på deras renovering. Sedan har vår grej varit att vi alltid är vi två. Det blir ju inte detsamma om jag inte kommer köra. Vi har ju alltid gjort allting tillsammans, säger Emilia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!