Segern mot bottenlaget AIK slutade med klara 6–1 (2–1, 2–0, 2–0).

Det var tre till synes enkla poäng.

– Men det är inte så enkelt som man kan tro, säger tränaren Johan Astbrant. Det är många delar i en sån här match som inte är likt det vi är vana vid. Golvet är en sak, det är väldigt svårt att få till något bra spel när bollen studsar och far hela tiden.

– Därför tycker jag att vi gjorde en riktigt bra bortamatch och klarade av uppgiften på ett tillfredställande sätt.

Första perioden blev en riktigt sömnig historia med lågt tempo och få målchanser. AIK tog ledningen med 1–0 efter att Libk-försvaret helt tappat markeringen på forwarden Carl Nordström vid bortre stolpen.

Men sen nollade Libk faktiskt AIK i de 55 minuter som återstod.

– Mycket bra. Laakso (Robin, målvakten) gjorde några fantastiska räddningar, plus att vi hade lite flyt som vi kanske saknade senast mot Dalen men fick retroaktivt nu, gjorde att vi kunde hålla tätt.

Det var en del som Astbrant var extra nöjd med.

Plus att man gjorde några riktigt snygga mål. Som de två första av Gustav Fritzell och Felix Lanver, som kom till på nästan samma sätt, efter en lång passning från ena kanten till den andra och ett hårt direktskott.

– Vi gjorde faktiskt flera mål på det sätt som vi har tränat på och som vi vill göra målen, framförallt på spelvändningarna.

Resten av matchen kändes det som Libk hade god kontroll på vad som hände på planen. I andra perioden gjorde man två snabba mål, inom bara 21 sekunder, när två backar utökade Libk:s ledning. Först satte Eric Björk 3–1 och Joel Dagman ville inte vara sämre utan gjorde 4–1.

I den sista perioden visade Libk klass och gav inte AIK några öppna lägen i deras desperata försök att skapa chanser och mål för att komma ifatt. Istället avgjorde Felix Lanver definitivt när han satte 5–1 mitt i perioden. Ett mål som kan vara ett av hans snyggaste den här säsongen.

Lanver:

– Det snyggaste? Ja, kanske. Ett av dem i alla fall. Den satt väldigt bra uppe i ena krysset. Jag siktade ju där, skönt när man träffar där man siktar.

Kändes det som segern var klar sen?

– Ja, det skulle jag nog säga. Mål för dem och 4–2 eller mål för oss och 5–1 är ju en väldigt stor skillnad. Efter det kunde vi spela av matchen på ett ganska lugnt sätt.

Resultatet betyder att Libk tog man tillbaka femteplatsen som man tillfälligt lånat ut till Mullsjö och närmade sig fjärdeplatsen och Pixbo. Fem matcher återstår, närmast väntar hemmamatch mot Thoréngruppen på söndag.