Det som skulle bli ett gyllene slut på Pia Sundhages tid som förbundskapten var över innan det roliga ens hade börjat och efter lördagens kvartsfinalförlust blev det middag och diverse avskedstal.

Vemodig stämning, tid för eftertanke – och funderingar på vad som kommer sen.

Magdalena Eriksson, som efter fyra år i Linköping nu lämnar för spel i engelska Chelsea, hymlar inte om hon tror att det behövs in ny inriktning med större tro och mer offensiv.

Artikelbild

Hon säger:

– Jag gillar det svenska diciplinerade försvarsspelet som vi har, men tror att vi nog börjar förstå att det inte räcker med det för att ta oss långt. OS förra året var mer ett undantag än en regel. Så som vi spelade då håller inte i längden.

– Jag hoppas att vi ska kunna utveckla ett eget spel. Det behöver inte vara lika snyggt som Spanien, men ett spel som passar våra spelartyper. Inte bara ligga på kontring och hoppas på att motståndarna ska göra ett misstag, säger Magdalena Eriksson, som i EM spelade från start mot Ryssland och Italien och gjorde ett kort inhopp i premiären mot Tyskland.

Hon betonar svårigheterna att jämföra klubblag och landslag, men kommer ändå tillbaka till de senaste årens arbetssätt i Linköping.

– Det behövs en tydlig plan för det, men jag tycker att man kan bygga på samma typ av spel här. Defensiven finns i grunden och kan vi fokusera på anfallsspelet framöver så kan vi bygga vidare på någonting. Det blir en tuff uppgift för Peter (Gerhardsson, nye förbundskaptenen), men jag tror att han är rätt man för jobbet.

Det hon säger skulle kunna tolkas som kritik mot Pia Sundhage, men Eriksson betonar att det mer än något annat handlar om ett genomgående tema i svensk fotboll.

– I alla ungdomslandslag jag varit med i har det fokuserats på försvarsspel. Det har alltid varit så. Då är det klart att man inte riktigt vet vad man ska göra när man får bollen. Det hoppas jag att det blir ändring på. Det är dags att utveckla annat.

Från läktaren har känslan varit att det saknats en tydlig spelidé.

– Tydligheten har nog funnits där. Men det har varit mycket att vi ska spela enkelt och rakt och utnyttja motståndarnas misstag. Det kan vara väldigt effektivt, men också väldigt ineffektivt om det inte görs några misstag. Som nu i kvartsfinalen.

Om några veckor går flyttlasset till nya (”alldeles för dyra”) lägenheten i Cobham, sydväst om London där Chelsea även har sin anläggning. Första uppgiften i nya tröjan: träningsmatch mot flickvännen Pernille Harders Wolfsburg i Österrike.

– Just nu känns det lite konstigt. Man har en bild av att man ska komma hem till tjejerna i laget, men jag har inget riktigt lag just nu. Det blir att packa ihop lägenheten i Linköping och säga hej till alla.

– Och sen måste jag träffa Loben (Gustavsson, lagledare och allt-i-allo) också. Han var väldigt ledsen när vi pratade efter att det hade blivit officiellt med Chelsea, säger Magdalena Eriksson.