115 år firade föreningen Sleipner i fredags. Klubben som tog hem det första SM-guldet till Norrköping har haft en allt annat än fridfullt år, med två tränarbyten.

Simon Dogan är det senaste namnet, som ska ta sig an det första derbyt mot Östgötaportsgrannen Sylvia.

Startsträckan har varit kort.

Artikelbild

| Johan Andersson

– Jag tycker Simon kommit in och har gjort det bra med de korta förberedelser han haft, det var nästan bara varit att hoppa på tåget för honom. Han har fått ihop gruppen, har tydliga ramar och lite mer struktur på hur vi ska spela. Sedan är det svårt att kunna göra underverk på bara två veckor, men jag tycker det ser bra ut, säger backen Johan Andersson.

En av få som stannade kvar i Sleipner efter den turbulenta hösten.

– Kontraktet var på ett år till. Jag valde att stanna kvar mest för att jag tycker om föreningen. Därför kör jag på ett år till, säger 24-åringen.

Han var back när han lämnade Sylvia och kom tillbaka till Sverige efter ett och ett halvt år i norska Örn Horten för att hamna i Sleipner sommaren 2016.

Om "randigt" var storebror då lär de knappast vara storfavorit till derbyseger i år.

– Så är det absolut. Sylvia har gått ut och sagt att de satsar mot division 1. Vi är ett helt nytt lag och försöker ta en match i taget. De har ett väldigt bra lag men har kanske inte öppnat så starkt de kanske hade hoppats på. Ett derby är alltid speciellt, säger Johan.

Mellan tränarbytena har den offensive ytterbacken både spelat centralt mittfält samt yttermittfältare. Nu är han tillbaka på sin vanliga position.

– Alltid kul att komma högre upp i banan. Det har alltid varit min spelstil att fylla på, men som ytterback blir det ett mer defensivt ansvar, säger Johan innan han går ut för att träna med sitt lag på Östgötaporten.

På den andra sidan leder Kim Hellberg samtidigt sitt Sylvia. Johans tidigare klubbkompis Hampus Näsström kommer stå på andra sidan när derbyt blåses igång på tisdag.

– Vi tränar några pass i veckan så här. Lagen kan kolla lite när på de andra när de har tränat färdigt. Det blir alltid skönt snack inför ett derby. I år kan det bli spännande om det blir en jämn match. Men ett derby är ingen vanlig match. Det blir mycket kamp, mycket fysik, säger den långe mittbacken som blev klar för Sylvia under våren.

Säsongsstarten har kanske inte följt ritningen.

– Men serien är lång och vi är inte borträknade på något sätt, säger Näsström.

Oavsett den randiga prestigen är det tre riktigt värdefulla poäng som står på spel för båda lagen.

Eller som Johan Andersson noterar efter en stormig vinter.

– Det blir lite extra speciellt i år.

Vi direktsänder matchen på nt.se, folkbladet.se och klackspark.com. Matchen börjar kl 17.00, vår sändning drar igång 16.50.