– Det skulle vara perfekt när Linköping har SM-veckan sommaren 2021. Annars kör vi året efter det, säger kassören Håkan Andersson.

Det var bra PR för Filbyterna i onsdags när delar av filmen om legendaren Varg-Olle Nygren spelades in på Sviestad. Men annars är det en låg profil på stans speedway just nu. Ingen seniormatch har körts på banan sedan 2010, den bana där det sex gånger kördes VM-deltävling 1995-2000.

Filbyterna har i dag 40 medlemmar, men bara ett fåtal jobbar och bara ordföranden Benny Johansson och hans tre grabbar är aktiva förare.

Men det finns liv, den 1 juni körs knattetävling på lilla banan och de lyktstolpar som tidigare varit ett hinder för stora tävlingar är borta.

Det som krävs för att kunna arrangera en individuell SM-final för 500-åkare är ett luftstaket och ett publikstaket. Det handlar om en investering på mellan 700 000 och 800 000 kronor.

– Vi behöver komma i gång och söka bidrag. Vi ska ha ett möte i klubben på måndag och diskutera frågan, det behövs en yngre generation som kan ta tag i det, säger Håkan Andersson.

Filbyterna har varit i kontakt med en del starka profiler i speedwaysporten, som skulle kunna dra ett lass kring ett SM-final-event. Men inget är klart ännu.