Det tjuter i skogen, ett gnisslande, ivrigt tjut. Sen blir det tyst. Sen kommer tjutet igen och med den en gyttjeklump på två hjul. Regnet har slutat falla men det är fortfarande blött i markerna.
Det hindrar inte enduroförarna.
Men även en enduroförare tycker det är jobbigt med regn.
Linus Broman, Linköpings MS, fick äntligen chansen att visa sin duglighet i seniorklassens 250 cc efter en säsonginledning som skadedrabbad. Han lyckades köra till sig en fjärde plats vilket han är mer än nöjd över.
- Mitt mål var att komma bland de tre främsta i mål så klart. Men en fjärde plats är ändå över förväntan, säger han.
Banan var inte särkilt besvärlig i sig men regnet gjorde den knivig.
- Det var svårkört och slipprigt. Det var svårt att bestämma väg.
Inför det sista varvet på specialsträcka 3, som räckte 19 kilometer, valde Linus Broman att skifta till nya däck. Bytet gjorde susen.
- De tog bra. Jag åkte lika fort på den långa sträckan som de snabbaste, säger han.
Och det var just de långa sträckorna som la grunden till Bromans placering. Han kände flytet i körningen.
- Min plan var att hålla mig flytande och välja vägvinnande spår istället för att köra fort.
Att hålla sig flytande var inte lätt under de tuffa förhållandena. På första varvet på den längre sträckan inne i skogen föll Broman baklänges i ett vattenhål och blev sittande och tappade mycket tid. Men i mål tog sig Broman och är riktigt glad för sin fjärde plats.
Vann 250 cc gjorde Johan Gustavsson från Team Green.
Lördagens tävlingar bjöd på hällande regn men det hejdade inte Magnus Sundström från Linköpings MS. Han körde in på en tredje plats i juniorernas 250 cc.
Det är hans bästa resultat hittills i år. Tidigare under SM har han kommit på 6:e och 8:e plats medan han var tvungen att bryta en tävling.
- Det känns bra, allt fungerade och kroppen var i skaplig form.
Under lördagen körde även klasserna damer, veteraner, bredd och motion. Alla kämpandes mot vädret.
Magnus Sundström tyckte inte att det var muntert.
- Det var hemskt och ingen rolig körning. Jag var genomsur och frös ordentligt om händerna, säger han.
Under söndagen var det uppehåll. Då kördes seniorklasserna och den egentliga första sträckan fick strykas. Det var för blött och sönderkört från dagen innan. Tävlingsledningen valde att slopa den för att man inte kunde garantera att förarna skulle kunna ta sig fram. Men tävlingen visade sig vara tillräckligt utslagsgivande ändå.
Varje sträcka kördes två gånger.
Ett specialprov på gräs kördes i centrala Finspång väl anpassad för publiken att följa. Där bjöd Olof Öberg från Herrljunga åskådarna på en luftfärd bara några få meter från mål. Han satsade på full fart uppför backen och valde på krönet ett tvärspår som visade sig leda åt ett helt annat håll.
Det tog tvärstopp.
En trött och sliten Öberg var besviken.
- Det har varit tungt. Jag har inte haft något flyt i körningen dessutom gick kedjan av på en av sträckorna, säger han.
180 Enduro-team deltog under tävlingarna. Finspångsrundan är en anrik runda som legat i träda sen 60-talet men som de senaste åren vaknat till liv och tills i år skaffat sig SM-status. Finspångsrundan är den fjärde deltävlingen av sju i SM.