Sjöström var ett enda stort leende när hon stod där med guldmedaljen runt halsen och träffade svensk media i den mixade zonen i Nambu University Aquatics Centre i Gwangju.

Efter två brons och ett silver fick hon äntligen kliva högst upp på prispallen.

Den var lite högre, jag är inte van att kliva upp så där högt, skojade hon.
Artikelbild

| Sarah Sjöström jublar efter målgången.

Sjöströms åttonde VM-guld i karriären och 15:e individuella medalj totalt – nytt rekord på damsidan – blev dock inte lika enkel som senast. I Budapest för två år sedan vann hon med 78 hundradelar.

Då som nu var nederländska stjärnan Ranomi Kromowidjojo tvåa. Den här gången var hon bara 33 hundradelar bakom efter en kanonstart där hon tog greppet om loppet.

"Ser dålig ut"

Men Sjöström hann både ikapp och förbi.

Det är bara för att hon är så snabb som jag ser dålig ut i starten. Det är imponerande. Kommer jag upp i den farten så kommer jag upp i mitt världsrekord, sade Sjöström som med segertiden 25,02 var 59 hundradelar över sitt eget världsrekord.

Hon kunde dra en lättnadens suck.

För det här skulle hon bara vinna.

Jag är jätteglad att det blev ett guld. Jag hade nog inte blivit glad om det inte hade blivit något. Jag visste att jag hade marginalerna med mig och ledde med sju tiondelar efter semifinalen. Jag kände att jag måste vinna, så jag la lite press på mig själv, sade hon.

Häftigt jubileum

Guldet kom på dagen tio år efter att hon vann sitt första VM-guld, på dubbla distansen i Rom 2009.

Det är extra häftigt, sade supersvenskan som fyller 26 år i augusti.

Inte många idrottare håller så hög klass under så många år. Det märks också på att hon nu blev första kvinna i historien som tagit 15 individuella VM-medaljer i långbana.

Men Katinka Hosszu, Ungern, och ryska bröstsimsdrottningen Julia Jefimova skuggar på 14. Båda är guldfavoriter på söndagen. Då simmar ju Sarah Sjöström också finalen på 50 meter fritt där hon var snabbast i semifinalen.

Då har hon ytterligare en chans att få ta det där jätteklivet högst upp på prispallen.

Och vara kvar i ensamt majestät i toppen av medaljligan.