"Fler i andra derbygruppen är nog supernöjda"

Innebandyns derbygrupper ger vissa lag fördelar. Det menar Libk:s tränare Johan Astbrant.

Får Libk jubla i kväll, när man möter Storvreta på bortaplan?

Får Libk jubla i kväll, när man möter Storvreta på bortaplan?

Foto: Peter Calén/arkiv

Innebandy2019-10-16 07:00

– Om man inte ser skillnaderna så tittar man inte nyktert på det, säger han.

För ett par säsonger sen infördes så kallade derbygrupper i SSL, bland annat för att få fler matcher. Lagen delades in sju och sju, och möttes en extra gång inom sin grupp.

Indelningen till 2019/2020 har gjorts geografiskt, vilket fått den ena gruppen att i alla fall på papperet vara betydligt starkare.

I den grupp som Libk tillhör finns nämligen lagen som i våras slutade på plats 1, 2, 3, 4, 5, 8 och 9

I den andra finns förra säsongens lag 6, 7, 10, 11, 12 plus nykomlingarna Visby och Warberg.

– Alla förstår ju att det inte finns någon rättvisa i det. Å andra sidan ska man kanske inte klaga förrän alla 32 matcher är spelade, det är först då vi ser hur tabellen blev.

Lagen möts också i olika sjok under säsongen. De första sex matcherna möts lagen inom derbygrupperna, sen möter Libk de andra sju lagen från den andra gruppen. Efter det möts lagen internt i grupperna två gånger om, för att sen avsluta med matcher mot den andra gruppen.

Under onsdagen färdigspelas de första sex omgångarna och Pixbo, som av många tippats lite längre ner i tabellen, har fått en kanonstart med fem segrar på sina sex matcher. Enda förlusten kom mot Växjö.

– Efter onsdagsmatcherna startar väl egentligen säsongen på riktigt, för då ska alla lag mötas två gånger. Men för vissa lag blir det en jakt, medan andra har lite marginal att gå på om jag uttrycker mig försiktigt.

Johan Astbrant var förut positiv till att antalet matcher blev fler, men säger nu att han svängt lite.

– Väldigt många spelare är slitna och man märker att de under vissa perioder är rätt så less på innebandy, för att det blir så mycket. Jag tycker nog att det vore bättre att gå tillbaka till dubbelmöten och 26 matcher.

Under den här hösten blir det också mycket resande för Libk. Framförallt på vardagar. På den här sidan nyår spelar nämligen Libk 7 av 10 bortamatcher på vardagar. Efter nyår är motsvarande siffra bara 1 av 6.

– Visst är det tufft för de som har jobb att vara borta så mycket, men man kan vända på det där hur man vill. När vi reser får vi också mer tid att fokusera på matchen, när vi spelar hemma vardagar är det många som jobbar fram till 16 och sen kommer direkt. Så allt har för- och nackdelar.

Matchdags

Storvreta-Libk

Onsdag kl 19, IFU arena

Läget i laget: Martin Karlsson har varit magsjuk, spelar möjligen. Annars alla tillgängliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!