– Man kan tycka att det blir jobbigt när en och annan försvinner, men samtidigt är det naturligt att det kan bli så här. Det gör att andra får ta mer plats, säger Niklas Larsson, Lasstränaren.

Framgångsrika simklubben från Linköping har hamnat i en generationsväxling – och risken finns att landslagstjejen Vilma Ekström, som varit det främsta affischnamnet under de senaste åren, väljer att kliva ur bassängen.

– Det är ingen hemlighet att Vilma haft bekymmer med motivationen och inte riktigt tyckt att det varit kul. Just nu tränar hon sporadiskt, det är skolan som är nummer ett och så får vi se om hon får tillbaka suget efter simningen. Hon vet hur mycket hon måste träna och hur mycket tid hon måste lägga ned för att nå den nivå som hon vill vara på, sa Niklas Larsson.

Artikelbild

| Vilma Ekström.

SM i höst?

– Det är inte bestämt att hon ska simma SM och det är inte bestämt att hon inte ska göra det. Det får vi återkomma till lite senare.

Däremot är tanken att Sofia Henell ska finnas med på SM-tävlingarna i Stockholm. Hon har annars flyttat till USA för att under de tre (som kan bli fyra) närmaste åren kombinera simning och studier på University of Akron i Ohio.

– Sofia har funderat länge på hur hon ska göra, men till slut valt att åka över. Jag tror att det blir jättebra. Hon har gått framåt mycket under senaste åren och vet även vad som krävs för att ta nästa steg. Det räcker inte med att åka till USA för att bli bra, säger Larsson.

Artikelbild

På herrsidan flaggade Pontus Palmqvist redan under SM-succén i somras för att det var sista insatsen på mästerskapsnivå. Nu har han flyttat till Halmstad för att plugga och valt att mer eller mindre avsluta simkarriären.

Inomhus-SM i Stockholm avgörs 14–18 november. Lass gjorde ett mycket lyckat ute-SM senast och bland dem som tog individuella medaljer då finns Emma Magnusson och Tom Andersson kvar och tränar för fullt.