På tisdag drar folkracefestivalen i Motala igång. Förberedelserna är igång redan nu och Claes Wettergren har stora förhoppningar på veckan.

–  Vi kommer fortsätta med satsningen på webb-TV. Det var väldigt uppskattat förra året och vi hade 150 000 unika besökare. För att ännu fler ska kunna uppmärksamma och se festivalen kommer vi fortsätta sända den på SBF play (Svenska Bilsportförbundets livesändings-TV) och ifall tekniken vill som vi vill kommer vi även sända på Facebook och Youtube, säger Claes Wettergren.

De kommer ha sju kameror omkring banan varav fyra kommer vara bemannade med erfarna kameramännen och producenter.

Artikelbild

– Vi hoppas många Motalabor och östgötar besöker festivalen. Vi har gjort mycket för att nå ut till fler människor. Vi har försökt trycka ut budskapet om festivalen på ett effektivt sätt. Förarna får en push när det är stort publikantal på läktarna, fortsätter Wettergren.

De senaste åren har SMK Motala haft tapp av många förare. Detta är för tillväxten på juniorsidan har varit låg de senaste åren.

– Föräldrarna som finns i klubben blir äldre och deras barn finns redan i klubben. Vi har haft ett generationsskifte och väntar nu i generation tre, säger Wettergren och fortsätter:

– SMK Motala är en speciell klubb i och med att vi har en egen bana och egna fastigheter. Detta gör att vi och våra medlemmar behöver hjälpas åt att ta hand om banan. Det här är dock bara gynnsamt för oss. Det föder god arbetsvilja i klubben.

En del förare har gått till andra klubbar i området och Wettergren tror det är för de inte har tid att jobba med banan och fastigheterna.

Årets festival har haft svårt att dra funktionärer och SMK Motala har sökt hjälp hos andra klubbar och hos allmänheten.

– I och med att vi haft mycket underhållningsarbete i höstas och vintras är antagligen våra medlemmar tröttare än vanligt. Vi har bland annat renoverat vårt speakertorn, vilket tar på krafterna hos medlemmarna, säger Wettergren.

Klubben jobbar hårt med att nå ut till nya juniorer och det är många yngre som ser festivalen som något positivt.

– De yngre söker sig till oss för gemenskapen. Det är många som ärinte haft någon kontakt till motorsporten tidigare och i de lägena försöker vi introducera sporten till dem. Vi erbjuder funktionärsskap på festivalen genom att introducera på ett schysst sätt och ge dem utbildningen de behöver till detta, säger Wettergren.