I år spelar Linköpings bästa herrlag i division 3, den femte serienivån. Samtidigt spelas det allsvensk fotboll i både Åtvidaberg och Norrköping.

Varför är det så? Linköpingskillen Gustav Skogens bestämde sig i somras för att ta tag i frågeställningen och göra en dokumentärfilm om det hela. Nyligen blev han klar med projektet och i början av veckan släpptes kortfilmen "Bäst i stan?" på nätet.

4 000 visningar

Artikelbild

| Gustav Skogens spelade i flera olika klubbar innan han la av. Nu är det istället korpen som gäller, där det blev elva mål den gångna säsongen.

- Den har redan uppemot 4 000 visningar och det är jag naturligtvis jättenöjd med, säger Gustav Skogens om sin första film, som varit uppbackad av Studiefrämjandet.

23-åringen har själv varit involverad i fotbollen i Linköping och muttrat som alla andra över bristen på framgång.

- Jag spelade i Östria och Hjulsbro när jag var yngre, men bidrar troligen mer till fotbollen i stan genom den här filmen. Förhoppningsvis kan den fungera som en spark i röven på många, att den får folk att inse att det verkligen går att göra något, för potentialen finns, det är ingen tvekan om det.

Samarbete krävs

I filmen bjuder Gustav på intervjuer, matchbilder och egna betraktelser. Två av de som får ge sin bild av Linköpingsfotbollen, och vad som behöver göras för att lyfta den, är Östria-fostrade svenske ex-mästaren Jonas Wallerstedt och Derbys ex-allsvenske spelare Ronny "Lillen" Svensson.

- Min egen bestämda uppfattning är att samarbete är vägen till framgång. Klubbarna måste verkligen ta och släppa allt gammalt käbbel, det finns massor att göra tillsammans, säger Gustav Skogens bestämt.

Filmen går att se via länken http://vimeo.com/34752217

Länkar till den finns också på Peter Mildaeus fotbollsblogg.