– Att plocka in spelare från andra städer har inte legat i vårt intresse. Vi kommer satsa på Linköpingsungdomar och det är viktigt att få fram egna produkter som kan leverera, säger AFK:s ordförande Enrique Havskog.

FKL/Syrianska, Kenty och Östria skulle tillsammans bilda Linköping City för en rejäl satsning. Men FKL/Syrianska sa nej till det på årsmötet i höstas och istället valde Kenty och Östria att satsa vidare under det nya namnet AFK Linköping.

– I dag lägger jag inte så mycket fokus på det. 24 timmar efter att vi fått ett nej bestämde vi oss för att köra på en idé vi tror är bra så vi släppte det snabbt, säger Enrique Havskog.

Han betonar ofta att AFK:s satsning är långsiktig. Krav på snabba resultat finns inte.

– Vi skyndar långsamt, vi ska inte vara ett allsvenskt lag nästa vecka utan vi ska bygga en bra stomme på den ungdomsverksamhetsfotboll vi har. Samtidigt ska vi kunna vinna redan i år med laget vi har, men det är inget krav. Vi vill vara i division ett 2020, säger Havskog.

Lagkaptenen Magnus Sjöholm, i Östria förra säsongen, anser att satsningen är minst sagt efterlängtad för att Linköpingsfotbollen ska kunna få ett rejält lyft.

– Nånting måste hända i den här stan även om man trodde att det skulle vara tre klubbar i den här satsningen. Pressen ligger inte på oss och det märks att hela stan tycker LC är bäst och det gör inte oss någonting. , säger Sjöholm.

Och för att kunna avancera i seriesystemet ska laget ha en tydlig lokal prägel. Simon Olsson och Atosh Elmi är två unga spelare som fått testa på spel i pojklandslaget och är på väg in i A-laget.

– Att plocka in spelare från andra städer har inte legat i vårat intresse och kommer inte göra det så länge jag är ordförande, säger Havskog.

Är ni raka motsatsen mot LC?

– Det skulle jag inte säga, jag har inte sett papper på hur de vill jobba men våran satsning är att bygga ett lag med Linköpingsspelare. Jag kan inte läsa ut deras satsning på tre månader, de kanske har samma mål men väljer en annan väg. Men vi har ett flertal namn som är minst lika bra som de beryktade LC-spelarna.

Tittar ni avundsjukt på LC:s storsatning?

– Nej, absolut inte. Vi har valt en annan väg och ska satsa på ungdomar, det var vi tydliga med från början. Jag hoppas att vi får folk på våra matcher för att vi jobbar med våra egna spelare i Linköping. Vi satsar på fri entré på alla matcher och ska vi bli folkets lag i Linköping ska vi inte ta betalt. Jag hoppas vi har minst 500 på varje match.

Matcherna mot just LC lär dock bli seriens mest laddade.

– Det är dom matcherna man ser fram emot mest och man vill gå ifrån de två matcherna med sex poäng, säger Magnus Sjöholm.

Firar ni en serieseger i höst?

– Ja. Vi har något jäkligt bra på gång.

Lagkaptenen har talat.