Allsvenska karriären är över för Motaladomaren

Under söndagen gjorde Tobias Wärn sin sista allsvenska match som domare. På samma plats där allt började 2008.

Tobias Wärn från Motala har gjort 266 matcher i allsvenskan som assisterande domare, men nu är det över. IFK Norrköping-Helsingborg blev hans sista och domaren Kaspar Sjöberg blev den första att krama om  honom efter slutsignalen.

Tobias Wärn från Motala har gjort 266 matcher i allsvenskan som assisterande domare, men nu är det över. IFK Norrköping-Helsingborg blev hans sista och domaren Kaspar Sjöberg blev den första att krama om honom efter slutsignalen.

Foto: Peter Calen

Fotboll2020-12-07 10:42

– Jag vet inte riktigt hur jag ska känna just nu. Det är så många känslor som snurrar.

IFK Norrköping har precis förlorat mot Helsingborg med 3-4 efter en galen första halvlek med sju mål. Därmed missade IFK chansen att komma trea och få spela i Europa nästa säsong.

För Tobias Wärn från Motala var det den 266:e matchen han gjorde som assisterande domare i allsvenskan.

Och den sista.

Det är över nu. 

Vi fick möjligheten att vara med före, under och efter matchen för att samla ihop känslorna när en karriär tar slut.

– Det känns märkligt nu. Det är en del av livet som avslutas, säger Tobias och tittar ner i golvet.

Han poängterar med en gång att han inte hade velat sluta nu. Det var ett beslut utanför hans kontroll.

– Jag hade kanske tänkt lägga av efter den här säsongen, om det hade varit ett vanligt år med publik på matcherna. Nu hade jag verkligen velat köra ett år till, men vi vet alla att det är tuff konkurrens på den här nivån och att ingen är given.

I tisdags fick han reda på att han åker ur den allsvenska gruppen, med förklaringen att förbundet vill föryngra.

– Jag kan väl tycka att rutin och erfarenhet är en tillgång också och jag har ändå gjort 21 matcher den här säsongen med godkänt betyg i alla. 

Tobias säger att han hade tänkt avsluta sin allsvenska karriär med sin familj på plats. Men så blev det inte nu, när all publik stoppats.

– Jag hade en bild framför mig hur jag ville sluta och hade tänkt köra en säsong till för att få uppleva sista matchen med familjen med mig. Jag får erkänna att jag känner mig lite snuvad på det när det nu blev så här.

Bitter är inte ett ord han vill använda, men känner en tydlig besvikelse.

– Ja, lite så. Men det är bara att acceptera. När jag tittar tillbaka på det här om ett par månader kommer jag att känna mig väldigt stolt över det jag gjort.

Debuten i allsvenskan skedde alltså hösten 2008, i Norrköping. IFK mötte då Hammarby i sista omgången. Då, precis som nu fanns Daniel Gustavsson från Mantorp med på andra linjen.

Sen dess har de dömt en hel del ihop och blivit ett tajt par som fungerat väldigt väl tillsammans.

– Det här är tufft även för mig, säger Daniel. Vi har upplevt väldigt mycket tillsammans, så den här dagen är speciell. Det var jobbigt att få reda på det här för några dagar sen.

Vi återvänder till Tobias och frågar vad han ska göra nu.

– Jag vet ärligt talat inte. Jag har funderat lite på att döma i division 5 eller nåt, men frågan är om det ger mig något när jag varit på den här nivån så länge. Det kan mycket väl bli så att jag lägger av helt.

Den viktigaste match du dömt?

– Det var nog allsvenska kvalet mellan Brage och Kalmar i fjol. I de matcherna stod oerhört mycket på spel och det kändes.

Ett beslut du kommer ihåg lite extra?

– Häcken-Malmö nån höst för några år sen. MFF spelade för SM-guld och jag vinkade av ett mål för Häcken för offside. Alla trodde att det var fel men det visade sig vara rätt med 17 centimeter när repriserna vevats. 

– Sen hade jag en trio jobbiga matcher på Friends arena när jag och Daniel dömde AIK tre matcher i rad och jag vinkade fel alla tre gångerna. Då var jag i en formsvacka.

Vi ställer en sista fråga. Den handlar om vad som varit drivkraften alla dessa år.

– Att få vara en del av den bästa fotbollen i Sverige. Det har tagit mycket tid och man har fått försaka många saker, men kicken att gå ut på en fullsatt arena har varit värt allt. Den kommer inte gå att ersätta.

Tobias Wärn har gjort många matcher i allsvenskan ihop med Daniel Gustavsson och Kaspar Sjöberg. Den sista är nu spelad, nu är domarkarriären över för Tobias.
Tobias Wärn har gjort många matcher i allsvenskan ihop med Daniel Gustavsson och Kaspar Sjöberg. Den sista är nu spelad, nu är domarkarriären över för Tobias.
Tobias Wärn

Ålder: 38

Yrke: Skötare.

Familj: Sambo och två söner.

Bor: Motala

Antal allsvenska matcher: 266

Bästa arenan att döma på: Tele 2 arena, inför Hammarbys publik. Och Malmö arena, om man går på den sidan där hemmapubliken står. Då får man veta att man lever.

Drömmer om: Att åka till Las Vegas med familj och vänner.

Ett teveprogram jag skulle vilja vara med i: Gärna en Beck-film. Det skulle vara kul.

Den mest underskattade maträtten: Korv med bröd och räksallad 

En kändis jag vill äta lunch med: Gry Forsell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!