Citys nyförvärv efter smällen: "Pinsamt"

0–4 var en påsksmäll som hette duga för Linköping City. "Det var pinsamt hur vi betedde oss utan boll", sa anfallaren André Rako efter förlusten mot Vänersborg.

André Rako gjorde det bra på topp, men var ofta för ensam.

André Rako gjorde det bra på topp, men var ofta för ensam.

Foto: Claes Nilsson

Fotboll2021-04-03 19:48

Nyförvärvet från Motala försökte inte dölja sin besvikelse efter storförlusten på Linköping arena. Frågorna har varit många kring Linköpings Citys ettantrupp inför säsongen – efter påskaftonspremiären fick vi i alla fall några svar.

Det tydligaste beskedet: 2021 kommer sannolikt att bli ett tufft år på Linköping arena.

– Visst är vi sena med vissa grejer, men den senaste veckan vet vi vad vi kommer med för lag och vad vi ska göra på planen. Jag tycker bara att det är pinsamt, sa André Rako.

Som ensam anfallare var han med och skapade en del i början på matchen. Pigg, initiativrik och bra i en-mot-en-spelet – men oftast med för få lagkamrater i sina offensiva ambitioner.

– Jag försökte att söka mig ut på kanten några gånger, men då blir det tomt i boxen. Offensivt måste vi fylla på med mer folk. Kolla på hur Vänersborg fyller på, de kan slå en chansboll och sen gå på andrabollen. Vi måste sätta den på foten för att ens få ett läge, sa André Rako.

Gästande Vänersborg, uppflyttat från division 2, var ett välorganiserat och stabilt lag men kommer inte att tillhöra toppen i ettan södra. Att City var så långt ifrån poäng oroade.

– Det var inget tiki taka-lag vi mötte. De spelade med en rak 4-4-2-uppställning och slog långt och hoppades på det bästa. Att det ger 0–4 säger mer hur dåliga vi var än hur bra dom var, sa André Rako.

Vänersborg gjorde rättvist både 0–1 och 0–2 i den första halvleken, och när ett tidigt 0–3-mål kom efter paus kändes det hopplöst för City. Hemmalaget hade några hyfsade lägen att reducera på slutet, men lyckades inte spräcka nollan.

– Det är simpla grejer vi gör som alla borde veta på den här nivån. Man ska ge understöd och hjälpa varandra, det är en lagsport. De var inte någonstans skickligare än oss med boll, men för dom var det en lagsport. För oss handlade det om att ge över ansvaret till någon annan, sa André Rako.

Orolig?

– Äh, det är långt kvar. Men jag hoppas verkligen inte att den här insatsen definierar säsongen. Om vi inte steppar upp spelar vi i division 2 nästa säsong. Så som vi beter oss utan boll, det är pinsamt. Det ska inte få hända på den här nivån, jag fattar om det händer i division 4, men inte här.

André Rako visade stundtals upp vilken bra fotbollsspelare han är.
André Rako visade stundtals upp vilken bra fotbollsspelare han är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!