Det var Gustafsson missnöjd med i cupen

Uttåget ur cupen har gett några lärdomar. "Vi förlorade duellspelet och då kan vi inte förvänta oss att vinna några matcher", säger managern Jens Gustafsson.

Jens Gustafsson, manager i IFK Norrköping.

Jens Gustafsson, manager i IFK Norrköping.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2019-03-05 16:00

LÄS MER:Så matchar IFK efter cupen

LÄS MER:IFK:s startsträcka är över

En bitande kyla över Östgötaporten, dagen efter att truppens unga (mestadels) spelare matchat mot Åtvidaberg är det bara ett drygt tiotal som tränar för IFK på konstgräset.

Efter att man åkte ur svenska cupen i lördags har managern Jens Gustafsson fått lägga om planeringen inför resten av försäsongen in mot allsvenska premiären.

– Det hade vi fått göra oavsett, vi hade inte kunnat veta exakt hur schemat såg ut efter matchen i lördags hur det än gått, säger Gustafsson.

Igår presenterade klubben matcher mot Jönköpings Södra (fredag), Malmö FF (15 mars), Sarpsborg 08 (20 mars) och Rosenborg (25 mars) som ska spelas innan allsvenskan drar igång.

Samtliga hemma.

– Vår ingång har varit att vi ville ha tuff matchning, fortsätta mäta oss mot bra motstånd. Jag tycker vi säkerställer det med de här motståndarna. Vi behöver få spela i ett högt tempo, svarar Jens Gustafsson som efter ett par dagars besvikelse över bara 1–1 mot AFC Eskilstuna hade lagt cupsmällen bakom sig.

– I alla nederlag som sker är det ett enormt lärande. Vi har lärt oss jättemycket, och med det kommer vi ännu bättre förberedda för det som komma skall. Sedan vill jag inte släta över besvikelsen med hjälp av det, men vår uppgift som ledare är att göra det bästa av situationen.

Vad har ni lärt er av det här då?

– Främst att vi är i ett läge där vi måste förvänta oss att lag kommer hit och har mer i åtanke att förstöra för oss än skapa själva. De allra flesta i alla fall, kanske inte alla. I lördags förlorade vi duellspelet och då kan vi inte förvänta oss att vinna några matcher. Vi måste börja i rätt ände. Vi trodde att vi kunde börja spela mot elva lejon som kom hit och det går inte. Det var ett uppvaknande på det sättet.

Tog ni för lätt på det?

– Nej, det tror jag absolut inte. När vi ser matchen i efterhand var inte allt under isen. Men det var många som inte kom upp i normal standard.

Den stora truppen blev en person mindre i måndags när klubben släppte Erik Lindell till Degerfors. Klubben han varit utlånad till ett par säsonger.

Nu blir det en permanent övergång.

– Vi har haft en ganska tät dialog. Med den resa han gjort i Degerfors ville vi se om han kunde vara med här och konkurrera på allvar. Och det visade han att han kunde. Men både vi och Erik ville försäkra oss om att han inte hamnar i en U21-miljö för det förtjänar han inte. Då tog vi det säkra före det osäkra, något annat hade inte varit rätt mot Erik som han presterat.

Är det fler liknande beslut på gång med tanke på er stora trupp?

– Det inget som är nära. Det gick väldigt snabbt med Erik. Vi förfogar över många bra spelare och det är enligt plan. Vi vet att vi har Sylvia, men den fördelningen eller registreringen har vi inte heller gjort än.

På skadefronten är både Rasmus Lauritsen och Kasper Larsen tillbaka i träning. Sead Haksabanovic närmar sig också efter smällen i lördags.

– Simon (Skrabb) kommer säkert behöva vänta ett tag till utan att veta exakt. Samma med "Totte" (Christoffer Nyman).

Är du orolig med tanke på att Nyman fått en väldigt stökig försäsong?

– Vi behöver ha balanserade förväntningar på "Totte" när han är på planen igen. Han kommer inte tillbaka och är den slagkraftiga "Totte" direkt som han en gång var här, han behöver tid att bygga upp sig och vi kommer jobba lugnt och fint med honom, svarar Jens Gustafsson.

Är han nära att kunna gå fullt igen?

– Han börjar närma sig mer och mer.

Inte heller under tisdagen var Christoffer Nyman tillgänglig för media – Sporten bad om en intervju men fick nej av klubben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!