Elserth: "Man ska gå på en domares uppgifter"

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd är tydlig. Domarens ord väger tungt i domen som fäller Linköping Citys manager Khalid Neshati till ett års avstängning från engagemang i all idrott.

​Kerstin Elserth berättar om nämndens beslut mot Linköping Citys manager Khalid Neshati.

​Kerstin Elserth berättar om nämndens beslut mot Linköping Citys manager Khalid Neshati.

Foto: TT/Corren Montage: Corren

Fotboll2019-12-12 19:13

Khalid Neshati stängs av i ett år från deltagande och uppdrag i alla idrottsliga sammanhang av Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd. Detta på grund av att han enligt domen upprepade gånger har kallat domaren för horunge och korrupt i matchen mot Sylvia i slutet av oktober, samt ringt upp domaren dagen efter matchen och försökt hindra honom från att skriva en rapport om matchen genom hot. 

– Vi ser särskilt allvarligt på att han genom samtal försökt påverka domaren att inte skriva en rapport om vad som hänt, säger Kerstin Elserth som är ordförande i Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd. 

Finns det någon bevisning på det som sagts? 

– Nej. Det finns praxis från Riksidrottsnämnden som säger att man ska gå på en domares uppgifter om det inte är någonting särskilt som gör att det finns anledning att tro att det är något missförstånd eller liknande. I de flesta fallen går vi på domarens uppgifter. Vi har stöd i det från Riksidrottsnämndens tidigare beslut, säger Kerstin Elserth. 

Från telefonsamtalet med domaren finns det alltså inga ljudupptagningar eller liknande? 

 – Nej. Vi vet att domaren såg så allvarligt på det här att han kontaktade sin domarcoach och förbundet direkt efteråt. 

Är det vanligt att en tränare stängs av i ett år? 

– Jag har ingen statistik framför mig. Men det vanliga är att när det handlar om spelare är det en kortare avstängning på några matcher och för en ledare är det normalt böter. Så här långa avstängningar är rätt ovanligt, men det förekommer. Det som vi ser särskilt allvarligt på, och som vi även ska göra enligt Riksidrottsförbundets stadgar, är angrepp som är riktade mot domare. Det är försvårande naturligtvis, säger Elserth. 

Det är inget annat som inte står med i domen som lägger grunden för straffet? 

– Nej, Jag är domare i vanliga fall och jobbar i Svea hovrätt. I disciplinnämnden har vi precis samma krav på oss som i domstolen. Vi kan bara grunda våra beslut på det som finns i ärendet. Vi måste redogöra i våra beslut för vad som vi tycker är skälet till vårt beslut. Vi har också skrivit att det är särskilt försvårande att han ringt upp domaren och försökt påverka denne att inte skriva en rapport genom att hota med att han skulle gå till tidningen och påstå saker om domaren om han skrev en rapport om matchen, avslutar Kerstin Elserth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!