En allsvensk start som stinker superettan

IFK Norrköping blev uppläxade av MFF i premiären och åkte på en ny fotbollslektion av Mjällby i andra omgången. Här är fem punkter efter 3–0-smällen i Hällevik.

Arnor Traustason och IFK Norrköping har fått en blytung start på allsvenskan.

Arnor Traustason och IFK Norrköping har fått en blytung start på allsvenskan.

Foto: Christoffer Borg Mattisson

Fotboll2024-04-06 22:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SANSLÖSA BJUDNINGAR.

IFK Norrköping fortsätter att läcka bakåt och ser oerhört sårbara ut för tillfället. Mot Mjällby var det nya bjudningar som ledde till nya baklängesmål. Vid 1–0 en passning som hamnade helt fel och gav Mjällby öppet mål. Vid 2–0, en fast situation där motståndaren blev helt ren. Det första IFK behöver göra för att hitta in i säsongen är att sluta ge motståndarna gratislägen.

SVAGA STARTEN.

1–8 och noll poäng efter två omgångar. En allsvensk start som stinker superettan. Att IFK Norrköping inte räckte till mot ett favorittippat Malmö i premiären var en sak. Men när de blir totalt tillplattade av Mjällby på det sätt som de blev på lördagen väcker det förstås en hel del frågor. Hur mår egentligen IFK Norrköping 2024? Och var ska det här egentligen sluta? Efter en försäsong och ett cupspel som ändå lovade gott har det gått snabbt utför när allsvenskan väl kommit igång. Nu väntar Gais hemma i nästa omgång och det blir en ruggigt viktig match för "Peking" som snabbt behöver studsa tillbaka efter de tidiga nederlagen för att inte riskera att fastna i botten.

OTROLIGA STÖDET.

Om det var några som stod upp på Strandvallen så var det de tillresta IFK-supportrarna. Trots tidigt underläge och en ny klar förlust fortsatte de sjunga, stötta och elda på sitt älskade IFK. Mäkta imponerande.

STORA YTOR.

IFK hängde inte alls med när Mjällby satte fart. De blev ifrånsprunga, ifrånkörda och hade förvånansvärt lite att sätta emot. Det var stora ytor för hemmaspelarna att attackera i många gånger och mittfältet klarade inte av att skydda backlinjen som blev otroligt exponerad mot ett anfallsglatt Maif. Mot Mjällby var det Arnór Traustason och Kevin Höög Jansson som fick inleda på det centrala mittfältet, med Tim Prica strax framför. Andreas Alm kastade om under matchens gång, men känslan var att de aldrig hittade riktigt rätt. Att hitta en fungerade mittfältskonstellation blir en nyckel framöver.

MÄKTIGA HYLLNINGEN.

Innan avspark tackades Mjällby-legendaren David "Löken" Löfquist av, av hemmapubliken. Han knallade in på planen till tonerna av Harold Faltermeyers mäktiga Top Gun-låt och det var svårt att inte bli berörd. Vackra scener på ett soldränkt Strandvallen och en viktig påminnelse om vikten av att ta hand om och hylla våra idrottshjältar. Det behövs mer av den varan inom svensk fotboll, och svensk idrott.