Fem punkter från derbyt • Ny dimension • Hon var bäst

Förstås för tidigt att dra några växlar – men här är fem punkter efter LFC:s matchpremiär mot IFK Norrköping (3–1).

Nellie Karlsson, LFC

Nellie Karlsson, LFC

Foto: Peter Calén

Fotboll2022-01-28 20:34

1) Lättviktare

Uchenna Kanu har lämnat och som jag skrivit tidigare: vem ska göra målen i allsvenskan den här säsongen? Många bollskickliga spelare, men mestadels småväxta och stora delar av truppen känns som lättviktare. LFC får hoppas att kreativiten från främst Sofie Bredgaard och Yuka Momiki (bäst på plan) kan ersätta offensiva tyngden.

2) Klasskillnad

16 placeringar skiljde mellan östgötaklubbarna i fjol och det märktes. Tydligt. Det var under stora delar av matchen spel mot ett mål innan My Cato tröstmålade. LFC kombinerade stundtals snyggt, hittade in mellan linjerna och kom rätt i sitt höga presspel. Mötet med allsvenska Örebro i nästa match blir betydligt bättre värdemätare.

3) Vänsterfot

Ingen kan säga annat än att Petra Johansson kommer att saknas med sin tuffhet och sina ledaregenskaper. Men med nye Nellie Karlsson i backlinjen får man in en vänsterfotad mittback och det blir viktigt. Inte minst uppspelsmässigt kan det ge en extra dimension. Stina Lennartsson får en viktig roll på högerkanten.

4) Vad blir Takarada?

Japanska nyförvärvet Saori Takarada är just nu upptagen av asiatiska mästerskapen och kommer till Linköping om en dryg vecka. Mest mittback, men har spelat på alla positioner (utom målvakt) och frågan är vad hon får för roll i LFC? Utan andra försvarsavbräck gissar vi att det kan bli mer offensiva uppdrag.

5) Vaden

Nilla Fischer saknades på grund av problem med en vad. Landslagsveteranen och försvarsstjärnan kommer att bli enormt viktig för LFC den här säsongen också och man kan möjligen känna en viss oro över att inte allt står rätt till med den vad som besvärade en del i fjol också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!