Från Bahrain till Åtvidaberg – för kärleken och dottern

I måndags gjorde Frederick Ofori Acheampong en av sina första träningar på Kopparvallen efter att ha blivit värvad till ÅFF förra veckan. Vi tog chansen att prata lite mer med den Ghananska anfallaren.

"För nu är min karriär mer stabil. Sverige är mitt andra hem utanför Ghana. Vi vet inte vad som sker i framtiden, om något kommer upp som är värt att flytta till så får vi se men nu är jag fokuserad här", säger Ofori om framtiden.

"För nu är min karriär mer stabil. Sverige är mitt andra hem utanför Ghana. Vi vet inte vad som sker i framtiden, om något kommer upp som är värt att flytta till så får vi se men nu är jag fokuserad här", säger Ofori om framtiden.

Foto: Lukas Eriksson Melander

Fotboll2023-07-26 20:00
undefined
Frederick Ofori Acheampong ser José Bonilla behandla bollen under en rondo.

Vi möter honom utanför omklädningsrummet och går mot spelargången, på vägen går vi förbi en tavla där förre ÅFF:aren Mohammed Abubakari finns med på bild.

– Han är som en storebror för mig, vi är från samma land och pratar mycket med varandra, säger Ofori.

Vi ställer oss i spelargången och går igenom hans resa från Ghana, till Kroatien och Sverige, vidare till Mellanöstern och nu till Östgötaslätten. Närmast kommer han från spel i den bahrainska klubben Al-Budaiya.

– Det var jättebra i Bahrain, bra fotboll, bra väder och jag tyckte om det, säger han.

Det finns speciella skäl till att han är tillbaka.

– Den stora anledningen till att jag är här igen är för att spendera tid med min dotter och fästmö. Dessutom ville jag inte stanna och spela i den bahrainska andradivisionen när mitt lag åkte ur.

undefined
Frederick Ofori Acheampong har tidigare spelat i NK Sesvete, NK Dugopolje, Södertälje FK, Angered BK, Västra Frölunda, FC Trollhättan och Budaiya Club.

Den senaste sessionen innebar en del uppoffringar. 

– Min fästmö stannade i Sverige medans jag åkte till Bahrain, då var det bara några månader tills hon skulle föda så vi ville inte riskera något. Nu är min dotter väldigt ung, bara fyra månader. De är inte här än men ska flytta hit inom en snar framtid.

Hans resa från Ghana har inte varit spikrak. Ofori är lite utav en globetrotter.

– Jag kom hit från Ghana för att spela fotboll. Från början spelade jag i Kroatien som proffs, sen kom jag till Sverige för att fortsätta följa mina fotbollsdrömmar och har i princip stannat sedan dess.

Han berättar om vilka alternativa vägar som fanns att välja mellan nu i våras.

– Min ambition med att komma hit var att det fanns ett bra projekt i år, om jag ska vara i Sverige var det ett bra ställe för mig att utvecklas som spelare och person. Jag hade andra alternativ, både i Sverige men också från andra länder. 

undefined
Träningen i måndags handlade om att spela sig ur press.

Vilka var alternativen?

– Jag kan inte gå in på det, men det var en del olika. Bland annat kunde jag ha stannat i Bahrain men bestämde mig för Sverige för att vara med min familj, säger Ofori och ler.

Han ger en klar bild över vad han har att bidra med som spelare.

– Som spelare är jag stark anfallare och snabb tillsammans med färdigheter och målgörande. Det kommer att behövas i Åtvidaberg just nu, med lite anpassningar blir vi väldigt bra och jag tror att jag kommer passa in perfekt.

Frederick Ofori Acheampong och José Bonilla.
Frederick Ofori Acheampong och José Bonilla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!