"Grupperingar som styr på delar av arenorna"

Polisen riktar hård kritik mot arrangören efter läktarkaoset under guldmatchen mellan Malmö FF och Elfsborg. Visitationerna inför match är uppenbart otillräckliga och inne på arenan gör delar av supportrarna som de vill, hävdar kommenderingschef Mats Karlsson.

Bengaler i Malmö FF:s klack innan andra halvlek ledde till att guldmatchen mot Elfsborg försenades.

Bengaler i Malmö FF:s klack innan andra halvlek ledde till att guldmatchen mot Elfsborg försenades.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2023-11-13 14:29

– Det blev uppenbart att det är grupperingar som styr på delar av arenorna och gör som de vill. Det är ett stort problem som måste adresseras mer av fotbollens aktörer, vi ser en utveckling som inte är positiv den här säsongen, säger Mats Karlsson till TT.

Söndagens allsvenska guldmatch på Eleda stadion i Malmö kantades av stök både på hemma- och på bortaläktaren. Först försenades andra halvlek av att Elfsborgssupportrar bland annat rev i och försökte sätta eld på säkerhetsnätet på sin sektion.

När matchen skulle sättas i gång tände MFF-klacken bengaler och skickade upp någon form av rökfyrverkerier. Röken lade sig över arenan och brandlarmet gick vilket ledde till ytterligare försening. Efter slutsignal skickade båda klackarna bengaler och fyrverkerier mot motståndarsidan.

Andra bestämmer

Något som Mats Karlsson reagerade starkt på var att det säkerhetsnät som hade satts upp vid MFF-klacken kunde tas ned utan problem, trots att arrangören förstärkt med fler ordningsvakter än vanligt.

– När anordnaren åläggs att sätta upp nät för att man inte ska kunna skjuta in, och en gruppering från Malmösidan hoppar ned och tar bort det i lugn och ro utan att någon stoppar dem – det visar att på vissa delar av arenan är det andra som bestämmer. Det är oroväckande, säger han.

Såväl hemma- som bortasidan fick in otillåtna föremål som bengaler, fyrverkerier och bangers, trots att det råder väskförbud med anledning av en förhöjd terrorhotnivå. Mats Karlsson konstaterar att visitationsarbetet på arenorna som genomförs är uppenbart otillräckligt – inte bara i Malmö.

– Du verkar ju kunna ta in vilken typ av föremål du vill, storleksmässigt, och i antal. Då är det något som måste adresseras innan det sker värre saker.

Enligt Mats Karlsson är en konsekvens av detta att man nu ser mer skador på publiken.

– I går hade vi skador, brännskador på människor som får pyroteknik och fyrverkerier på sig, säger han.

– Det kommer bli ännu mer för de här grupperna tar inte hänsyn till några skadereducerande åtgärder.

Helig ko

Upptäcktsrisken måste bli högre för att avskräcka insmugglingen, menar Mats Karlsson, som tycker att visitationer blivit en "helig ko" som inte får diskuteras.

– Jag förstår att man inte kan visitera hur mycket som helst, som vi gör vid skyddsvisitering av polisen, men man måste ändå våga diskutera – är det rimligt att ha visitationer alls om man inte hittar något?

TT har sökt MFF:s säkerhetschef Peter Narbe. Efter söndagens match sade han att det är oacceptabelt att man inte lyckas hålla sakerna ute från arenan.

– Till den här matchen kontrollerar vi ytor innan vi släpper in folk, har visitationer och väskförbud, men det räcker ju uppenbarligen inte, sade Narbe.

Som förklaring hänvisade han bland annat till det regelverk man som arrangör har att förhålla sig till.

– Svensk fotboll måste se över hela hanteringen. Finns det något mer vi kan göra med det regelverk vi har att förhålla oss till? Men det är självklart helt oacceptabelt.

Elfsborgs supportrar eldar på skyddsnätet med en bengal under söndagens fotbollsmatch i allsvenskans sista omgång mellan Malmö FF och IF Elfsborg på Eleda stadion.
Elfsborgs supportrar eldar på skyddsnätet med en bengal under söndagens fotbollsmatch i allsvenskans sista omgång mellan Malmö FF och IF Elfsborg på Eleda stadion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!