Hur ska IFK spela fotboll utan Haksabanovic?

Klubbens rubin till Kazan. Den här dagen var planerad för sedan länge och innebär nya ryska miljoner, men lämnar Rikard Norling med en fundamental fråga: "Hur ska IFK Norrköping spela fotboll nu?".

Sead Haksabanovic.

Sead Haksabanovic.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2021-05-24 16:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som en welterviktare med en obestridlig tro på sig själv. 

Varje gång jag ser Sead Haksabanovic vagga ut till planen, träning eller match spelar ingen roll, så går tankarna till en fighter.

En krigare som är inställd på att inte lämna något kvar, formtoppad och med en överlägsen tro på sig själv.

99 på ryggen är inget du sätter på Viktor Agardius.

En tatuerad kungakrona på halsen skvallrar inte direkt om en rökt loser. 

Han är på väg härifrån nu, Sead Haksabanovic. Slutligen. 

Det har varit så många klubbar under så lång tid att det inte ens kändes spännande längre när Roma, Atalanta och Djurgården (!) stod i kö för att kopplas samman med Haksabanovic.

Närmast var det med New York Red Bulls som låg på länge och väl, men där IFK Norrköping stod på sig lika länge och väl.

Det var inte så att Peter Hunt och "Haksa" tog en golfrunda i goda vänners lag när det rann ut i sanden.

Där var det rejält infekterat mellan stjärna och ordförande, men det fanns inte i Haksabanovics värld att tjura och låta det gå ut över prestationen i IFK

Det är häpnadsväckande hög poängproduktion från 22-åringen under hans tid i IFK Norrköping

13 allsvenska mål, sex fullträffar i cupen, 22 assist i allsvenskan. Två mål i Europa League.

Aldrig skadad. Sällan utbytt. Nästan alltid startman.

Sead Haksabanovic blev prestigevärvningen när IFK Norrköping spände musklerna och ville imponera. 

Symbolvärvningen som möjliggjordes av en lyckosam affärsmodell där man värvat klokt och sålt dyrt. Med facit i hand – om Kazan och IFK når ett handslag – är det svårt att argumentera emot IFK:s vägval.

Värva från West Ham och skriva fyra år. Det är en transfer som får hakor att droppa, men det var aldrig menat att det skulle bli en långvarig relation. 

En utstuderad affärsplan där Haksa skulle fortsätta att flyga på planen och trissa upp sitt eget marknadsvärde.

Tiden i Kamraterna blev längre än vad jag trodde. Från lån till affär, men nu pekar allt på att IFK Norrköping är på väg att styra i mål ytterligare en rysk dyr export. 

En av de största övergångarna i klubbens historia och en transfer som placerar sig bland de maffigaste affärerna i allsvenskan, någonsin. 

Uppe där med Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak

Det säger inte så lite.

Rätt stora delar av kakan kommer att försvinna på vägen till agenter, representanter (ju större övergång ju fler nävar i kakburken), West Ham och Halmstad – men det finns fortfarande många vinnare här och IFK Norrköping är självklart den största.

Ekonomiskt.

Fotbollsmässigt väntar en ny tid utan spelaren som varit knutupplösaren, framspelaren, målskytten och motståndarnas största huvudvärk.

Rikard Norling har ett par avgörande punkter att ta tag när Haksabanovic lämnar. Det startar redan ikväll mot Elfsborg

Det fanns en period när det för mycket ge bollen till "Haksa"-tänk.

Det blev lättläst och uppenbart att IFK Norrköping förlitade sig ohälsosamt mycket på spelaren som ofta fick höra och betygsattes efter att "han är för bra för allsvenskan".

Det blev ett sundare förhållande att inte blint lita på att 99 skulle ta tag i det, finta bort fyra man och komma med den matchavgörande aktionen men Sead Haksabanovic blotta närvaro är ett hot som skapar fördelar redan innan matchen blåsts igång.

Nu?

Vad väntar utan Sead Haksabanovic i Rikard Norlings IFK Norrköping

Det finns gott om anfallsalternativ. Christoffer Nymans säsong startar efter EM. Vi har ingen aning om Lucas Lima kan hävda sig på den här nivån, men på träning avslutar 19-åringen nästan bäst av alla i en vass anfallsbesättning.

Carl Björk har hittat nätet i allsvenskan, liksom Maic Sema men Sead Haksabanovic är Sead Haksabanovic och lämnar som en av de enskilt bästa fotbollsspelare jag sett i IFK-tröjan. 

Det är möjligt att det blir ett mindre bollkladdande och ett mer djupledsgående IFK. 

Att de taktiska direktiven kastas om, tvingas kastas om. IFK Norrköping 2021 kändes på gång med besked efter tredje raka segern, men dippade något fruktansvärt mot Varberg

Ombyggnaden under Rikard Norling pågår, och kommer pågå ett tag till men vägen till en poängmaskin och ett cementerat topplag känns betydligt längre utan Haksabanovic att tillgå. 

Efter Borås ikväll dröjer det innan det spelas allsvensk fotboll igen (Malmö FF hemma 3 juli). IFK Norrköping har semester, men ledningen och sportgruppen har beslut att fatta om en framtid utan Sead Haksabanovic och kanske Alexander Fransson

Ser du fullgoda ersättare i den befintliga truppen?

Det gör inte jag. 

Ryska IFK-transfers

Àrnor Sigurdsson: CSKA Moskva.

Jón Gudni Fjóluson: Krasnodar.

Jordan Larsson: Spartak Moskva.

Pontus Almqvist: FC Rostov.

Filip Dagerstål: Khimki. 

Sead Haksabanovic: Rubin Kazan?