IFK-managern: "Det skapar en framtidstro"

De unga trycker på underifrån – och får allsvensk speltid redan nu. "Som jag ser det är det jätteviktigt för oss", säger IFK-managern Jens Gustafsson.

Isak Bergmann Johannesson skrev in sig i historieböckerna när han hoppade in mot AFC Eskilstuna.

Isak Bergmann Johannesson skrev in sig i historieböckerna när han hoppade in mot AFC Eskilstuna.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fotboll2019-09-28 08:00

Pontus Almqvist har gjort några allsvenska inhopp nu. Manasse Kusu debuterade mot Örebro och fick minuter även mot AFC Eskilstuna. På torsdagskvällen fick även Isak Bergmann Jóhannesson göra sin allsvenska debut. 

16 år, sex månader och tre dagar gammal.

Enligt den statistik som Sporten kunnat ta del av gör det honom till klubbens näst yngste allsvenske debutant genom historien, 34 dagar äldre än Eric "Nora-Calle" Carlsson var 1936. Marcus Johansson var också 16 år när han debuterade, men då var det i superettan. Året efter (2011) fick han även spela i allsvenskan som 17-åring.

Managern Jens Gustafsson är nöjd med de tre unga spelarna som främst knackat på den här hösten och ser deras speltid som en viktig investering inför framtiden.

– Det skapar en framtidstro i hela föreningen att möjligheten är stor att få komma in och vara med i A-laget. Det är en del i det. Och vad vi än tror så kommer vi inte kunna värva oss till att konkurrera med ekonomiskt starkare klubbar än vi är. Vi behöver se till att vi utvecklar unga spelare och att de når sin fulla potential här. Gör de det samtidigt har vi stora möjligheter att konkurrera med andra klubbar och jaga dem.

Jens Gustafsson säger att det framför allt är en viktig ledarfråga att ge de unga rätt väg för att kunna nå den utvecklingen.

– Det är vi lederas absolut viktigaste uppgift att påskynda processen till att de tar ansvar för sig själva, blir mer vuxna i sitt sätt att leva, vidgar perspektiven och också att vi beskriver att vägen till att bli fotbollsspelare innehåller många besvikelser och ofta tar längre tid än man vill att den ska göra. Som jag ser det är det jätteviktigt för oss.

Kan du se potentialen och hur långt spelare på den här nivån kan nå?

– Man kan säga så här; idag hade jag kunnat se det. Hade de kommit med luvtröja, keps och lurarna på och frågat om de inte bara skulle jogga lite med tanke på att de spelade tio minuter igår hade potentialen att bli framgångsrik inte funnits där än. Det är det vi har kunnat utbilda i att förstå att du behöver göra varje dag så bra du kan får att nå din fulla potential. Sedan är det omöjligt att sia om hur det kommer gå i längden men dit har alla de här tre kommit i sin resa.

IFK måste ladda om fort efter den säkra segern hemma mot AFC Eskilstuna (4–0). Under söndagen väntar Falkenberg borta – på naturgräs.

Kommer ni träna något på naturgräs innan dess?

– Ja, vi kommer köra på "Bollis" (Bollspelaren) imorgon.

Vilka är utmaningarna med att möta Falkenberg borta i det här läget?

– Det är rimligt att förvänta oss en mycket tuffare utmaning än i de två senaste matcherna, utan att nedvärdera varken Örebro eller AFC. Men vi möter ett Falkenberg som säkert är ganska avslappnat i situationen som de är i, de är vana och har ingen anledning att bli stressade. De kommer att mobilisera med en bra organisation, ett kontringsspel och även ett tankesätt som kommer vara mer utmanande än vi varit med om på slutet.

Simon Thern, Kalle Holmberg och Maic Sema är fortsatt indisponibla. Kasper Larsen ska däremot vara redo för spel igen, om han blir uttagen, efter att ha varit utanför startelvan mot AFC. 

undefined
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!