Kalmar förvärrade Degerfors huvudvärk

Kalmar FF har skakat av sig premiärförlusten mot guldfavoriten Malmö FF. Hemma mot Degerfors kom ännu en övertygande seger, 2–0 efter två läckra Kalmarmål. För Elfsborg imponerade Sveinn Gudjohnsen, som sju minuter in i sitt inhopp lyckats mata in två mål i lagets 4–1-seger mot Värnamo.

Kalmars Davíd Kristján Ólafsson jublar efter sitt 2–0 mål under söndagens allsvenska fotbollsmatch hemma mot Degerfors.

Fotboll2022-04-17 17:10

Att det bara stod 1–0 till Kalmar efter första halvlek på söndagen berodde mer på ineffektivitet än brist på målchanser. Både hemmalaget och gästande Degerfors hade bud på betydligt mer, och framför allt Kalmar var frustrerat efter 45 minuters spel.

– Jag tycker att vi blandar och ger lite. Vi har tillräckligt med chanser för att göra ett par mål till, vi måste skärpa till oss lite i andra halvlek, sade Kalmar FF:s Oliver Berg till Discovery+ i pausvilan.

Isländsk vänsterfot

Hade det inte varit för norrmannen hade Kalmar inte ens haft ledningen så långt. I den sjätte minuten vände Berg bort Rasmus Örqvist på vänsterkanten och satte fart in i straffområdet. Det fanns gott om alternativ i mitten, men i stället för att leta inspel till en lagkamrat avslutade han själv från dålig vinkel, och hittade luckan mellan benen på Alfie Whiteman i Degerforsmålet.

– Försvararen var lite het och då kunde jag gå förbi och få fri passage mot mål, sade Oliver Berg om målet.

Degerfors har fått en jobbig start på säsongen, värmlänningarnas andra sedan comebacken till högstadivisionen. I andra halvlek fanns det chanser till kvittering, bland annat hade nyförvärvet Diego Campos ett fint läge utan att få till det, men Degerfors saknade den sista skärpan.

I den 86:e minuten punkterade Kalmar i stället matchen, när nyförvärvet Davíd Kristján Ólafson visade vad hans vänsterfot kan bidra med i allsvenskan. Islänningen fick till en riktigt kalasträff från kanten av straffområdet, och satte avgörande 2–0 i det bortre krysset.

"Tror på det vi gör"

– Jag passade i läget före, så nu tänkte jag att jag skulle skjuta. Och som tur var gick den in. Det var ju riktigt snyggt, sade Davíd Kristjan Ólafson till Discovery+.

Det var Kalmars andra raka seger efter premiärförlusten mot Malmö FF. För Degerfors har det blivit idel förluster hittills.

– Jag tycker att det är en jämn första halvlek, där vi har många halvchanser utan att få in bollen, medan de gör mål på ett av sina lägen. I andra kan de spela på sitt 1–0, och vi får inte riktigt till någon forcering. Vi är lite för uddlösa i slutändan, sade Degerfors Erik Lindell till Discovery+.

– Nu står vi på noll efter tre matcher, men det kommer att komma. Vi är ett bra fotbollslag som tror på det vi gör.

Succéinhopp för Gudjohnsen

På hemmaplan fick Elfsborg senare under söndagskvällen ta säsongens första trepoängare, mot Värnamo.

Noah Söderbergs 1–0 i första halvlek blev 2–0 i andra efter att Jeppe Okkels träffat rätt i den 67:e matchminuten. När isländska Sveinn Gudjohnsen sedan byttes in i den 70:e minuten small det igen – direkt.

Gudjohnsen ordnade först 3–0, efter att ha fått två avslut på sina då tre spelade minuter, och fyra minuter senare noterades han också för 4–0.

Marcus Antonsson reducerade för Värnamo med nio minuter kvar av ordinarie tid, men laget står emellertid kvar på en poäng efter tre spelade matcher.