Kritiserade stjÀrnan: "Det Àr jag mot vÀrlden"

Hennes pappa blev mördad av talibanerna och familjen fick fly frĂ„n Afghanistan till Danmark i en lastbil. LĂ€karutbildade Nadia Nadim har sedan dess skrivit historia i den danska landslagströjan och stĂ„r stadig i kritikstormen för sitt kritiserade jobb för Qatar-VM. –Om nĂ„got gĂ„r emot mig Ă€r min mentalitet att det Ă€r jag mot vĂ€rlden.

Nadia Nadim under presstrÀffen i Helsingör. Arkivbild.

Nadia Nadim under presstrÀffen i Helsingör. Arkivbild.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Fotboll2022-07-07 14:37

FotbollsstjÀrnan Nadia Nadim vandrade med lÀtta steg över fotbollsplanen pÄ stadion i Helsingör under det danska landslagets första samlingsdag inför EM i England. Nu skulle 34-Äringen för första gÄngen förklara varför hon valt att verka som ambassadör för herr-VM i Qatar.

Ett mĂ€sterskap som omgĂ€rdats av korruptionsanklagelser i ett land dĂ€r drygt 6 000 gĂ€starbetare rapporterats ha dött i samband med byggnationen av VM-arenorna.

– Det Ă€r en jĂ€ttestor möjlighet att göra en skillnad, sade Nadia Nadim, en av Danmarks stjĂ€rnspelare i fredagens EM-premiĂ€r mot Tyskland, utan att darra pĂ„ rösten.

– Som en kvinna med muslimsk bakgrund kan jag visa att kvinnor gĂ€rna fĂ„r gilla fotboll och att de har samma rĂ€ttigheter som mĂ€n.

Kom till Danmark som elvaÄring

Det har gÄtt drygt 22 Är sedan Nadia Nadim för första gÄngen satte sina fötter pÄ dansk mark. Tidigt pÄ pÄskdagen 2000 klev den dÄ elvaÄriga Nadia, hennes mamma och fyra systrar ut frÄn lastutrymmet pÄ en lastbil. VÀgen utanför Randers i Danmark var öde och Àven om den ursprungliga planen var att chauffören skulle köra familjen till slÀktingar i England var flykten frÄn Afghanistan Àntligen över.

– Jag hade aldrig hört talas om Danmark, men just dĂ„ spelade det ingen roll. Med största sannolikhet var vi i sĂ€kerhet och vi var borta frĂ„n kaoset, sade hon för nĂ„gra Ă„r sedan i Danmarks radios (DR) dokumentĂ€r "Nadia Nadim anfaller".

I Afghanistan var familjen en del av överklassen i huvudstaden Kabul. Pappan var general i militÀren och mamman var lÀrare och kvinnorÀttsaktivist, men allt förÀndrades nÀr talibanerna grep makten under 1990-talet. En kvÀll kom pappan aldrig hem. I Ätta mÄnader for mamman runt i landet och letade efter sin make, men senare kom det fram att han avrÀttats av talibanerna redan dagen efter han togs till fÄnga.

NÄgra Är senare flydde familjen hemlandet och Nadia Nadim tror att det hade varit en fara för hennes eget liv om familjen hade varit kvar i hemlandet.

– Jag vill inte böja mig för nĂ„gon. Som kvinna kan man inte ha den attityden i Afghanistan.

I det nya hemlandet blev fotbollen en fristad och trots att hon under tiden pÄ flyktingförlÀggningen tvingades spela med begagnade skor i fel storlek uppvisade Nadia Nadim tidigt en talang för sporten.

– Jag slipper att tĂ€nka pĂ„ att det som skedde med min far och att familjen tvingades fly. Jag visste inte vad som skulle ske, men bara att vara dĂ€r utan att nĂ„got kan hĂ€nda mig, sade hon i DR-dokumentĂ€ren.

Det tog Ätta Är innan Nadim fick danskt medborgarskap. 2009 blev hon den första spelaren i damlandslaget med utlÀndska rötter och nu stÄr hon noterad för 100 landskamper. Hon Àr stolt över att bÀra den rödvita landslagströjan, samtidigt kÀnner hon inte igen det Danmark som tog emot familjen Nadim i början av 2000-talet.

– Debatten och retoriken som har varit de senaste Ă„ren om invandrare och sĂ„ kallad danskhet irriterar mig. Det sĂ„rar mig. Det Ă€r medmĂ€nsklighet, solidaritet och tolerans som definierar danskhet för mig. Men den Ă€r helt enkelt inte sĂ„ tydlig lĂ€ngre. Och det Ă€r sorgligt, sade hon 2017 i en intervju med Danmarks radio.

DÀr och dÄ tyckte hon att Danmark skulle lÀra sig av Tyskland och Sverige.

"Se pÄ Zlatan"

– Du ser ocksĂ„ fler spelare med annan etnisk bakgrund i de landslagen. Och det Ă€r bland annat för att de samhĂ€llena Ă€r mer inkluderande. Jag tycker om att man accepterar andra kulturer och lĂ€r sig av dem. Och det fĂ„r man sĂ€ga att Tyskland och Sverige gör. Se pĂ„ Zlatan Ibrahimovic. En av vĂ€rldens bĂ€sta anfallare.

Just Ibrahimovic har varit en stor förebild för Nadia Nadim under karriĂ€ren och hon har med sin frisprĂ„kighet och bakgrund beskrivits som en "dansk Zlatan". För hon har alltid gĂ„tt sin egen vĂ€g – Ă€ven utanför fotbollsplanen.

Nadim pÄbörjade en lÀkarutbildning 2009 och trots att hon i mÄnga Är har verkat som utlandsproffs i klubbar som Manchester City och Paris Saint-Germain tog 34-Äringen examen i början av 2022.

NÄgra mÄnader senare kom nyheten att hon valt att bli ambassadör för herrarnas kontroversiella VM i Qatar. NÀr Nadia Nadim i Helsingör försvarade sitt beslut framhÄll hon att hennes historia kan göra en verklig skillnad för flickors och kvinnors rÀttigheter i sÄvÀl Qatar som övriga lÀnder i regionen.

Hur det ska gÄ till rent konkret?

– Genom att bara vara mig sjĂ€lv.

Nadia Nadim gjorde sin 100:e A-landskamp i EM-genrepet hemma mot Norge (1–2) i Viborg förra veckan.
Nadia Nadim gjorde sin 100:e A-landskamp i EM-genrepet hemma mot Norge (1–2) i Viborg förra veckan.
Fakta: Nadia Nadim

Född: 2 januari 1988 i Kabul, Afghanistan.

Position: anfallare.

Nuvarande klubb: Racing Louisville, USA.

Tidigare klubbar: Team Viborg, IK Skovbakken, Fortuna HjĂžrring, Sky Blue FC, Portland Thorns, Manchester City, Paris Saint-Germain.

Landskamper/mÄl: 100/38.


Bakgrund: Kritiserat Qatar-jobb

Det var den första april i Är som den danska landslagsstjÀrnan Nadia Nadim avslöjade pÄ sociala medier att hon skulle vara ambassadör för herr-VM i Qatar.

I början trodde mÄnga det rörde sig om ett aprilskÀmt, men nÄgra dagar senare bekrÀftade Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att Nadim Àr ambassadör för mÀsterskapet som inleds i november. Kort efterÄt bröt hjÀlporganisationen Dansk flyktinghjÀlp sitt samarbetet med Nadim.

Den 34-Äriga danskan har tidigare fÄtt kritik för att ha skönmÄlat Qatar. Landet anklagas för brott mot mÀnskliga rÀttigheter och mÀsterskapet har omgÀrdats av korruptionsanklagelser.

I december i fjol besökte Nadim landet och sade dÄ att Qatar Àr ett land som hjÀlper folk i nöd.

Det danska herrlandslaget Àr kvalificerat för VM, men har varit öppet kritiskt till att det arrangeras i Qatar. Spelarna kommer att protestera pÄ plats genom att inte delta i nÄgra aktiviteter "som inte Àr relaterade till sport eller dÀr man politiskt kan bidra till att förbÀttra villkoren för migrantarbetare".

Landslagets sponsorer kommer dessutom att avsÀga sin plats pÄ matchstÀllet till förmÄn för budskap om mÀnskliga rÀttigheter.


Fakta: Danmark i EM

Spelschema i EM: Tyskland (fredag), Finland (tisdag) och Spanien (16 juli).

VÀgen till EM: Vann sin kvalgrupp före Italien efter nio segrar och en oavgjord.

FrĂ€msta EM-meriter: Silver 2017, finalförlust mot NederlĂ€nderna (2–4).

FrÀmsta VM-meriter: Kvartsfinaler 1991 och 1995.

FrĂ€msta mĂ„lgörare genom tiderna: Pernille Harder, 68 mĂ„l (2009–).

Flest landskamper genom tiderna: Katrine Pedersen, 210 matcher (1994–2013).

Truppen, mĂ„lvakter: Katrin Svane, Århus, Laura Frederikke Nielsen, Odense, Lene Christensen, Rosenborg.

Försvarare: Katrine Veje, RosengÄrd, Luna Gevitz, HÀcken, Rikke LÊntver Sevecke, Everton, Sara Holmgaard, Potsdam, Sara Thrige, Milan, Simone Boye SÞrensen, Arsenal, Stine Ballisager Pedersen, VÄlerenga.

MittfĂ€ltare: Janni Thomsen, VĂ„lerenga, Karen Holmgaard, Potsdam, Katrine MĂžller KĂŒhl, NordsjĂŠlland, Sanne Troelsgaard, Reading, Sofie Bredgaard, RosengĂ„rd, Sofie Svava, Real Madrid, Sofie Junge Pedersen, Juventus.

Anfallare: Pernille Harder, Chelsea, Nadia Nadim, Louisville, Mille Gejl, HĂ€cken, Rikke Marie Madsen, Madrid CFF, Signe Bruun, Manchester United, Stine Larsen, HĂ€cken.

Förbundskapten: Lars SÞndergaard.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!