Norling: "Är för att släppa fram folk från egna gården"

"Jag är för att släppa fram folk från egna gården", säger Rikard Norling om IFK Norrköpings pågående sökande efter en ny sportchef. Ett jobb som Tony Martinsson tycker är lockande.

Rikard Norling är inte främmande till en intern lösning i sökandet efter en sportchef. En position som Tony Martinsson säger är lockande. Isak Petterssons vara eller inte vara i IFK har inte ändrats.

Rikard Norling är inte främmande till en intern lösning i sökandet efter en sportchef. En position som Tony Martinsson säger är lockande. Isak Petterssons vara eller inte vara i IFK har inte ändrats.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-01-01 17:00

Rikard Norling har ingen tid att spilla. 

I samma stund som han presenterades som IFK Norrköpings nya tränare tryckte han igång arbetet med full kraft.

Det finns en rad viktiga beslut att fatta vad gäller truppen, meddela spelare vars kontrakt går ut om de ska erbjudas en förlängning eller söka sig vidare och parallellt stämma av med Stig Torbjörnsen hur scoutingen fortlöper.

Innan en sportchef är på plats så blir det ett flytande heltäckande arbete för Norling.

– Fantastisk stimulerande att få vara med i en process från start till mål. Väl medveten om hur otroligt svårt det är när träningen drar igång att hålla sig till sportchefsrelaterade uppgifter, säger han.

Då kommer du vara utbränd innan allsvenskan startar?

– Ha ha. Jag sa vid ett tidigare tillfälle att Jens (Gustafsson) skulle ha Bragdguldet för hur han har fått ihop det här. Jag vet varför jag är här, det är för att se till att laget ska vara så bra som möjligt och vinna matcher.

Är du även inblandad i arbetet med att tillsätta sportchefen? 

– Nej, men jag övertygad om att jag kommer att vara ett bollplank för att vi ska fatta ett så pass bra beslut som möjligt. Det kanske blir en form av lösning som passar bra här och nu.

En internlösning?

– Det är inte jag rätt man att svara på, men generellt är jag för att släppa fram folk från egna gården. Den kraften ska inte underskattas, säger Rikard Norling.

Och fortsätter:

– Sportchefsansvariga står också under resultatansvar. Det är inte lätt att hitta någon som är tillräckligt vass att forma ett lag som är tillräckligt bra för att vinna, som kan stå upp och representera klubben och över tid klara av att stå som ansvarig. 

Nuvarande akademichefen Tony Martinsson som haft mer eller mindre varenda roll i IFK Norrköping under sina många år i klubben, inklusive sportchef, har florerat som ett av alternativen i den planerade sportchefsrollen.

– Den frågan har inte kommit till mig. Jag gör vad klubben vill att jag ska göra. Jag är inställd på att stanna kvar på akademin, säger "Tonna" till Sporten.

Skulle det locka?

– Det skulle vara lockande, svarar Martinsson. 

Måndagen 11 januari kommer Rikard Norling samla ledarstaben i ett startskott mot allsvenska säsongen. 

Dagen efter står tester på programmet för A-laget och onsdagen 13 januari stundar första bollpasset.

Vid det laget kommer en del saker ha klarnat gällande spelartruppen.

Känner du att ni ligger efter tidsmässigt?

– Jens har varit magisk i att forma den här slagkraftigheten över tid, men det går inte sticka under stolen med att det blev en känsla av "vad händer nu?" efter säsongen. Efter sista matchen accentuerades det som man kände, och det mesta lades på is. Det innebär att vi måste jobba ganska hårt nu. Det blir en stor omsättning på ledare som försvinner. 

– En sådan som Dale Reese är inte helt lätt att ersätta, det gör du inte bara genom att knäppa med fingrarna. Det är en utmaning att hitta en fungerande verksamhet, säger IFK-tränaren.

Hur ser du på kontrakten som går ut?

– Vi ser över hela linjen. Det är en process där vi inte riktigt är framme och jag kan inte ge besked här och nu via dig att så kommer det bli. Det finns lite förslag ute, men jag kan inte vara för konkret i det här läget. Det är inte bara de här spelarna som du nämner i A-laget. Vi jobbar med de som sitter på utvecklingskontrakt, vad de ska erbjudas för avtal. 

Jobbar du på att behålla Isak Pettersson? 

– Isak är, precis som jag kommenterat Simon (Thern) vid ett tidigare tillfälle, en spelare som varit tongivande i ett lag som var på vippen att vinna ett mästerskap. Ambitionen är att vi ska bibehålla samma nivå och till och med ta ytterligare steg, men Isak verkar tydlig med att han vill vidare och det är inget som förändrats i den inställningen, säger Norling. 

Att Maths Elfvendal och Kim Hellberg är väl inkörda är viktigt i det här läget?

– Tokviktiga på olika sätt. Toppenkillar. Mathias (Florén) kommer också ha uppgifter där han absolut är delaktig i det som nu formas på ett större plan. Han kan klubben och, inte minst, har han erfarenhet och spelintelligens. Kim har jag haft samtal med och han är högkaratig i det han gör och redan har gjort. Vad Maths åstadkommit vet vi alla. Det blir viktigt att förbereder oss tillsammans så vi kan göra det bästa av det här, säger Rikard Norling. 

Rikard Norling.
Rikard Norling.
Omtumlande IFK-vinter

Efter förlusten hemma mot Helsingborg får Jens Gustafsson frågor om sin egen framtid som manager. "Jag accepterar det som styrelsen tycker", säger han själv. 

19 december meddelar IFK att de går skilda vägar med Jens Gustafsson efter fyra och ett halvt år. 

Dagen innan julafton släpps nyheten att Rikard Norling tar över som tränare de tre kommande åren. Samtidigt överger IFK managerrollen och jobbar för att anställa en sportchef. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!