Nyförvärvet ljusglimten i ett sökande IFK

IFK Norrköping får nöja sig med ett 1–1-resultat i träningsmatchen mot IFK Värnamo. Här är David Hernqvists fem punkter efter matchen.

Tim Prica stod för IFK Norrköpings mål mot Värnamo.

Tim Prica stod för IFK Norrköpings mål mot Värnamo.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-03-16 19:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FÖRSTA HALVLEK

IFK Norrköping öppnade matchen med ett rakt mittfält i en 4-4-2. Det var ett avsteg från de utgångspositionerna laget haft i tidigare matcher. Frågan är vad Andreas Alm ville få ut av formationsbytet, för det framgick inte överhuvudtaget i första halvlek. En tydlig tanke och spelidé saknades. När mittfältet fick bollen visste de inte alls vad nästa steg var. Det ser fortfarande ut som laget söker tydlig identitet.

I första halvlek var det i stället IFK Värnamo som dominerade bollinnehav och skapade de heta chanserna. Nye huvudtränaren och Anes Mravac har fortsatt på Kim Hellbergs spelsätt med tydliga principer i anfallsspelet. 

Det gör han rätt i. IFK Norrköping har inte hittat dit.

UPPRYCKNING SPELMÄSSIGT

Det var en match med två halvlekar med, för att damma av en gammal klyscha. IFK Norrköping bytte i paus tillbaka till välbekanta 4-2-3-1. Inte en jättehöjning av spelet, men det såg bättre ut och laget kom till fler avslut. 

Dags för Andreas Alm att välja väg nu, vad vill han?

TIM PRICA

Nyförvärvet från Ålborg var helt klart ljusglimten i ett sökande IFK. Han trivdes på planen oavsett formation. Carl Björk bildade anfallspar med Tim Prica i första halvlek, den sistnämnde länkade och kombinerade sig fram till chanser. Han befann sig på rätt platser och hittade lägena.

I andra halvlek var han mer ensam centralt. Men skötte det med bravur.

Visserligen var 1–0-målet lite turligt, när bollen seglade in med hjälp av ett motståndarben. Men verkligen inte en slump att det var Tim Prica som gjorde det.

NORRKÖPINGSKOLONIN

Det är svårt att inte snegla avundsjukt på det IFK Värnamo gör. Det ser spännande, målmedvetet och nytänkande ut. Kim Hellberg lade grunden för ett lag, som med små resurser och positiv fotboll, tog en femteplats i allsvenskan förra året. 

Norrköpingsbekanta Anes Mravac, Vedran Vucicevic och Kim Vattovaara rattar numera Värnamo och det ser precis lika fräscht ut.

Jag kan inte hjälpa att tänka på om IFK Norrköping hade haft en liknande spelidé. Det är trots allt mycket fotbollskunskap från Norrköping det bygger på.

BAKLÄNGESMÅLET

Oscar Jansson är ifrågasatt. Målvakten kan inte ha tystat sina kritiker i och med Värnamos mål. En frispark som går inom hans räckvidd. I stället för att styra bollen bort från mål går den inåt i banan. För Värnamos Calle Johansson var det inte svårt att vara framme och stöta in kvitteringen.