Nytt namn på Linköping arena vid allsvenska premiären

Ett nytt namn springer ut på Linköping arena vid söndagens damallsvenska premiär mellan LFC och Rosengård – men spelaren är välbekant. "Jag håller fortfarande på att vänja mig", säger Jessica Wik, tidigare Samuelsson.

Premiärdags, men Jessica Wik och FC Rosengård är redan i gott matchslag efter Champions league-äventyret, som tog slut i kvartsfinalen mot Bayern München. "Tufft, men det känns som att man går in i Damallsvenskan med bättre form."

Premiärdags, men Jessica Wik och FC Rosengård är redan i gott matchslag efter Champions league-äventyret, som tog slut i kvartsfinalen mot Bayern München. "Tufft, men det känns som att man går in i Damallsvenskan med bättre form."

Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Fotboll2021-04-17 09:30

Efter åtta säsonger i Linköpings FC mellan 2010 och 2017 är det nu snart fyra år sedan hon lämnade klubben för ett äventyr i London och Arsenal.

När det var dags att komma hem till Sverige igen 2019 blev det inte LFC utan Rosengård – och vid säsongens första besök på Linköping arena är det inte Samuelsson utan Wik.

På nyårsafton gifte sig Åbytjejen med sin Andreas, också han från Norrköpingstrakten. Kolmården närmare bestämt. Att ställa om från Samuelsson till Wik är inte alltid så lätt.

– Många tränare använder efternamn, till exempel när de ska dela in lag. Ibland när de sagt Wik har jag inte reagerat och sedan frågat "jaha, ska inte jag vara med i något lag?". Det har hänt flera gånger, säger hon och skrattar.

Tiden efter bröllopet har inte varit direkt lugn för Jessica Wik. Tvärtom har smekmånaden och våren istället bestått av spel i Champions league och Svenska cupen, där Rosengård gick till kvarts- respektive semifinal. Dessutom landslagssamling.

Hur det hårda matchandet påverkar den 29-åriga kroppen återstår att se. Tiden i Arsenal präglades av en svår fotskada som hon egentligen inte fick ordning på förrän efter flytten hem till Sverige och Malmö.

Skadan gör sig fortfarande påmind, men hon har lärt sig att hantera den.

– Vi har hittat en bra balans i träning och coachning. Det var hoppandet fram och tillbaka mellan rehab på gymmet och fotbollsplanen som var det största problemet. Men nu har jag kunnat spela många och tajta matcher under en period, och är kroppen väl igång på det sättet känns det bättre. Jag försöker njuta och träna på.

undefined
I veckans landskamp mot Polen, som Sverige vann med 4–2, spelade Jessica Wik från start. "Det blev inte så mycket etablerat spel utan mer kontringar från båda lagen. Det var skönt att vi vann och roligt att få speltid."

När vi ringer upp Jessica sitter hon på tåget på väg hem efter tisdagens landskamp i Polen. Det blev 65 minuters speltid och seger med 4–2. Förhoppningen är så klart att knipa en plats i truppen till sommarens Tokyo-OS. Förutom VM 2019, då fotskadan satte stopp, har hon medverkat vid samtliga stora mästerskap sedan EM 2013. I medaljskåpet finns bland annat en silvermedalj från senaste OS, i Rio de Janeiro 2016.

– Det är så klart alltid ett mål att vara med i landslaget, men då gäller det att spela bra i klubblaget. Det är fullt fokus där nu i vår och så får vi se hur långt det räcker.

För Rosengård är stora målet att ta tillbaka guldet efter fjolårets andraplats – och man sätts på prov redan nu i helgen. Allsvensk premiär mot gamla klubben på Linköping arena väntar. Förutom förra säsongens 7–1-seger i Malmö har Rosengård inte besegrat LFC i Damallsvenskan sedan 2017.

– Jag får erkänna att jag inte har så bra koll på dem inför den här säsongen, men det blir alltid tuffa matcher. Vi har ingen bra statistik i Linköping så det är på tiden att vi tar tre poäng.

Hon ser fram emot den speciella matchen på Linköping arena.

– Det är alltid en viss känsla att komma dit. Det var i LFC min resa tog fart, och jag har fortfarande kontakt med eldsjälarna som jobbar kring laget. Men varken spelare eller tränare från min tid är ju kvar.

Frågan är om vi får se henne i hemmadressen på Linköping arena igen? Jessica Samu..., förlåt, Wik, trivs bra i både FC Rosengård och Malmö. Men hon kan ändå säga så mycket som att hon och maken gärna återvänder till Östergötland i framtiden.

– Sedan får vi se när, om det är efter karriären eller om det blir tidigare.

LFC:s 5 senaste premiärer

2020: Växjö (hemma) 3–0 (Orji 2, Leonhardsen Maanum). 2019: Växjö (h) 5–0 (Larsson 2, Hurtig, Asllani, Leonhardsen Maanum). 2018: Växjö (h) 1–0 (Dowie). 2017: Limhamn/Bunkeflo (h) 3–0 (Banusic 2, Minde). 2016: Mallbacken (h) 4–2 (Blackstenius 2, Minde, Gajhede Knudsen).

...och de senaste årens allsvenska resultat mot Rosengård:

2020: FCR–LFC 7–1, LFC–FCR 2–2. 2019: LFC–FCR 0–0, FCR–LFC 3–3. 2018: FCR–LFC 1–2, LFC–FCR 2–1. 2017: LFC–FCR 0–3, FCR–LFC 2–2. 2016: FCR–LFC 1–1, LFC–FCR 1–0.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!