Östgötske landslagsbackens pappa: "Det är fruktansvärt"

Michael Wahlqvist, pappa till landslagsbacken Linus Wahlqvist Egnell, är orolig att det kan bli fler attacker mot svenskar. "Det är fruktansvärt det som har hänt, för svenska supportrar på plats och för laget", säger han.

Linus Wahlqvist Egnell, innan matchen bröts mot Belgien.

Linus Wahlqvist Egnell, innan matchen bröts mot Belgien.

Foto: Maarten Straetmans/Bildbyrån

Fotboll2023-10-16 23:10

Det blev en mörk svensk måndagskväll i Brüssel. Att Sveriges herrlandslag missade att ta sig till EM-slutspelet redan före landskampen mot Belgien var en liten sak.

Nyheterna som kablades ut i samband med avsparken på Kung Baudouin-stadion var något helt annat.

En skottlossning ägde rum i stadsdelen Molenbeek, fem kilometer från stadion, strax före matchen. Det var en man som hoppade av från någon form av tvåhjuligt motorfordon och öppnade eld med automatvapen.

Tre personer besköts och belgisk polis bekräftar att två svenskar har dött. Båda de dödade ska dessutom ha haft på sig svenska landslagströjor. 

Händelsen rubriceras som ett misstänkt terrordåd. 

undefined
Michael Wahlqvist.

Hemma i tv-soffan i Norrköping satt Michael Wahlqvist och följde dramat, där matchen bröts efter ställningen 1–1 innan andra halvlek skulle dra igång.

På planen i Brüssel: hans son, tidigare IFK-backen Linus Wahlqvist Egnell.

– Meningen var att jag skulle ha åkt ner och kollat nu också men jag blev kvar hemma. Som fotbollssupporter tänker man ju inte att något sådant här ska hända, konstaterar han.

En kort stund efter att tv-sändningen bröts från matchen är han skärrad.

– Det är fruktansvärt det som har hänt, för svenska supportrar på plats och för laget, säger han.

Är du orolig för Linus?

– Först var jag inte det men sen började jag tänka efter. De ska ju flyga hem från Brüssels flygplats i morgon. Det är ju inte så att de går omkring med landslagströjor på sig men de flesta har ju resväskor med Svenska Fotbollsförbundets logga och svensk flagga på. Det känns ju inte så roligt. Man vet ju inte vad de kan springa på, på vägen till flygplatsen. Jag tycker att Sverige borde flyga hem dem själva, inte minst nu när man har förstått att just svenskar är ett uttalat mål, säger Michael Wahlqvist.

Har du hunnit ha någon kontakt med Linus ännu?

– Nej, inte än. Men jag förväntar mig nästan att han ringer snart och hör av sig till familjen, säger Michael Wahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!