Succéstart för Norge – krossade Nordirland

Norge fick en drömstart i både EM-premiären och i mästerskapet. Efter tre mål den första halvtimmen kunde Nordirland besegras med 4–1.

Caroline Graham Hansen gjorde mål från straffpunkten mot Nordirland.

Fotboll2022-07-07 22:57

Nordirland hade aldrig spelat en mästerskapsmatch, och Norge hade inte gjort ett EM-mål sedan 2013. Det blev ändring på bägge sakerna när lagen möttes på St Mary's stadium i Southampton.

I sin första mästerskapsmatch för Norge skickade Julie Blakstad in matchens första mål, knappt tio minuter efter att domare Lina Lehtovaara blåst i gång den, och startade en drömhalvlek för Norge.

Drömöppning

Guro Reiten passade Blakstad en bit utanför det nordirländska straffområdet, och med några långa kliv och ett välplacerat skott hittade Blakstad nätet lågt vid Häckenmålvakten Jacqueline Burns främre stolpe.

Bara tre minuter senare var det dags igen.

Efter slarvigt försvarsspel av Nordirland kunde Frida Maanum sno åt sig bollen, djupt ner på offensiv planhalva. Efter samarbete med Ada Hegerberg kunde Maanum själv sätta 2–0.

3–0 kom efter en knapp halvtimmes spel sedan Caroline Graham Hansen skickat in bollen från straffpunkten efter en handssituation.

Första mästerskapsmålet

Nordirland gick till omklädningsrummet efter sina första 45 minuter i ett internationellt mästerskap utan att ha vaskat fram ett enda skott på mål.

Men skam den som ger sig.

Bara fyra minuter in i den andra halvleken satte Julie Nelson nationens första mästerskapsmål när hon efter en stökig hörna kunde nicka in 3–1.

Guro Reiten såg dock till att Norge fick sista ordet när hon skruvade en frispark runt försvarsmuren till 4–1 några minuter senare.

– Väldigt viktigt att få ett bra resultat i den första matchen. Det var många bra kombinationer i dag och hade vi gjort det enklare i vissa situationer är jag säker på att vi hade gjort ännu mer mål, säger Ada Hegerberg till norska TV2.

Norge kliver i och med segern upp i toppen av gruppen, på fler gjorda mål än tvåan England (+1) efter den första omgången i grupp A. De bägge favoriterna möts redan i nästa match, på måndag.

– Vi måste vara förberedda på att det blir en helt ny nivå mot England, säger Hegerberg.

Fakta: Grupp A efter premiäromgången