Vem kan slå Häcken? – ALLT du behöver veta om ALLA lag

I dag börjar Damallsvenskan. Vi bjuder på en matig genomgång av samtliga allsvenska lag – från Piteå i norr, till nykomlingen Trelleborg i söder.

Allsvenskan börjar.

Allsvenskan börjar.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2024-04-13 08:00
undefined
Häckens Rusul Rosa Kafaji under lineup inför semifinalen i Svenska Cupen mellan Hammarby och Häcken den 31 mars 2024 i Stockholm.

1. BK HÄCKEN

Utropstecknet: Champions League! BK Häcken har verkligen inte bett om ursäkt för sig ute i Europa. Tajta matcher mot lag som PSG, Real Madrid och Chelsea visar på ett lag som kan hota de allra bästa i Europa. Guldfavorit? Ja. Det tycker vi.

Frågetecknet: Hur länge stannar Rosa Kafaji? Häcken står inte och faller med supertalangen men visst blir det ett rejält avbräck när Kafaji lämnar för Manchester United, Juventus eller någon annan europeisk storklubb.

Spaningen: BK Häckens kanske tyngsta tapp inför säsongen är såklart landslagsmittfältaren Elin Rubensson som efter 14 år i allsvenskan lämnar för att testa på proffslivet i USA. Känslan är att hon återvänder till västkusten om ett par år. 

undefined
Häckens Matilda Nildén och Hammarbys Stina Lennartsson under semifinalen i Svenska Cupen mellan Hammarby och Häcken den 31 mars 2024 i Stockholm.

2. HAMMARBY IF

Utropstecknet: Hammarby har tappat en hel del spelare inför säsongen. Men. Man har också gjort ligans kanske mest profilstarka värvning i form av Julie Blakstad från Manchester City. 

Frågetecknet: Man ska verkligen inte dra för många slutsatser av en försäsong men Hammarby, med LFC-bekantingarna Jonna Andersson, Stina Lennartsson och Martin Sjögren, har blandat och gett under försäsongen. En neslig straff-förlust i semifinalen mot BK Häcken i cupen har också varvats med plattmatcher och förluster mot tippade mittenlag som IFK Norrköping. 

Spaningen: Hammarby är det publikmässiga loket i Damallsvenskan med överlägset publiksnitt kontra andra lag. När hakar resten av lagen, och inte minst EFD på? 

undefined
Linköpingstjejen Emilia Larsson har en stor roll i FC Rosengård.

3. FC ROSENGÅRD

Utropstecknet: Värvningen Momoko Tanikawa är bara 19 år men kan mycket väl bli nästa Yuka Momiki. 

Frågetecknet: Olivia Schough är en av allsvenskans mest profilerade spelare. Har dock flyttats runt lite på mittfältet under försäsongen och frågan är om hon får chansen att spela på sin "rätta position" – som måste sägas vara det vänstra yttermittfältet. 

Spaningen: Linköpingstjejen Emilia Larsson har sett vass ut på försäsongen. Inte minst i mötet mot just LFC. Har hon ytterligare en nivå i sig? Mycket möjligt. 

undefined
Piteå jublar över finalplatsen i Svenska cupen efter lördagens fotbollsmatch, semifinal i Svenska cupen, mellan Piteå IF DFF och FC Rosengård på LF Arena.

4. PITEÅ IF

Utropstecknet: Gått till final i Svenska cupen! Är det nu norrländskorna på riktigt blandar sig i toppstriden igen efter deras historiska SM-guld 2019.

Frågetecknet: Resorna - och ekonomin. Piteås resekostnader är inte att leka med. Speciellt inte för en förening som kämpat med ekonomin. Hur länge orkar man? "Vi ser att det blir jättesvårt att 2025 fortsätta bedriva den här verksamheten om vi inte utvecklar den", sa Piteås nya klubbchef, Emelie Lövgren, till Piteåtidningen för ett par veckor sedan,

Spaningen: Att gå till cupfinal är förstås en stor framgång för Piteå IF. Men. Kommer det tarva på lagets fokus på allsvenskan? 

undefined
Michelle De Jongh och Cathinka Tandberg jublar efter 4-2 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Linköping och FC Rosengård. Fler jubel att vänta den här säsongen?

5. LINKÖPING FC

Utropstecknet: Cathinka Tandberg. Blommar hon ut till en riktig storstjärna den här säsongen? 

Frågetecknet: Förra säsongen startade LFC med ett av allsvenskans kanske allra starkaste centrala mittfält i form av Olga Ahtinen, Yuka Momiki och Saori Takarada. Nu är alla tre borta och det lär bli ett gigantiskt tomrum att fylla för bland annat Noor Eckhoff, Irene Dirdal och Michelle De Jongh. 

Spaningen: LFC:s försäsong har svajat rejält och i genrepet mot AIK saknades en hel startelva. Det är ett svårtippat Linköping. 

undefined
Växjö DFFs huvudtränare Olof Unogård under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Häcken och Växjö DFF den 9 mars 2024 i Göteborg.

6. VÄXJÖ DFF

Utropstecknet: Olof Unogård verkar, efter ett antal år som mitten/bottenlag ha fått upp farten och hittat en helt annan stabilitet i Växjö DFF. Bland spelare att ha koll på finns Emma Pennsäter, Bryndis Nielsdottir och Nesrin Akgün.

Frågetecknet: Kan det bli för många anfallare? Bryndis Nielsdottir och Nesrin Akgün spås bägge bli Växjös stora målskyttar den här säsongen. Samtidigt. Under Svenska cupen har också spelare som Larkin Russell, Dessislava Duypuy och Victoria Svanström öst in poäng.

Spaningen: Växjö blir, efter Häcken och Hammarby, seriens mest målglada lag? 

undefined
Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir har lämnat laget.

7. KRISTIANSTADS DFF

Utropstecknet: Värvat lokalrivalen Vittsjös mest rutinerade mittback i form av Claire Polkinghorne. Kommer bli given i Kristanstads jakt på ett stabilt mittlås. Längre fram finns också Carly Wickenheiser och Hlín Eiríksdóttir som vet hur man hittar vägar framåt.

Frågetecknet: Hur stort blir tomrummet efter att trogna och profilstarka tränaren Elisabet Gunnarsdottir lämnat föreningen? Förlust med 2–7 mot Häcken i Svenska cupen är olycksbådande? 

Spaningen: 37-åriga Brett Maron har inte spelat fotboll på två år. Nu är hon reservkeeper i Kristianstads DFF.

undefined
Vittsjö mötte LFC på Kopparvallen i svenska cupen för en knapp månad sedan.

8. VITTSJÖ GIK

Utropstecknet: Naturgräset. När LFC spelar borta mot Vittsjö är det allt som oftast hemmafördel? Anledningen stavas skåningarnas välkända naturgräs. Den hemmafördelen går inte att glömma bort. Lägg därtill att Vittsjö ses som seriens "fulast" spelande lag, i alla fall om man ska tro Sportbladets spelarenkät inför säsongen.

Frågetecknet: Vittsjö har gjort en hel del förändringar inför den allsvenska säsongen. Tappar man "Vittsjö-andan" kring att vara ligans kanske tuffaste bortaresa? 

Spaningen: Precis som för många andra damallsvenska klubbar lever Vittsjö ett ansträngt ekonomiskt liv. I höstas fick man in 600 000 kronor i en Swish-kampanj vilket var avgörande för att föreningen skulle kunna överleva. Krävs det även den här hösten?

undefined
Hur mycket publik blir det egentligen på IFK:s matcher den här säsongen?

9. IFK NORRKÖPING

Utropstecknet: Det säger förvisso något om IFK:s plats i näringsskedjan att man lånar in sin förstaanfallare (Sara Kanutte Fornes) från Hammarby, men hon kan verkligen bli ett utropstecken den här säsongen. Den norska anfallaren gjorde två mål innan det ens hade gått tio minuter i IFK:s sista träningsmatch.

Frågetecknet: Lisa Johansson lämnade "Peking" bara någon vecka innan premiären. Familjeskäl angavs men hur harmoniskt är det egentligen i IFK Norrköping? 

Spaningen: Förra säsongen fanns det en viss hajp runt IFK-damerna inför premiären. Sen svalnade den av mer och mer ju mer IFK blev cementerat i mitten. Går det att hitta den hajpen igen? 

undefined
Örebros Elsa Pelgander deppar under fotbollsmatchen i Damallsvenskan mellan FC Rosengård och Örebro den 28 maj 2023 i Malmö.

10. KIF ÖREBRO

Utropstecknet: Stabiliteten. Hur tråkigt det än låter kanske det Örebro får lita på är att man vet hur man är ett mittenlag.

Frågetecknet: Spelartappen. Örebro är bottentippade, inte minst tack vare lagets många spelartapp: Elsa Pelgander (Juventus), Emilia Pelgander (Leicester), Tove Enblom (Vålerenga) och Heidi Kollanen (Vittsjö) är alla spelare som försvunnit från gamla Eyravallen inför säsongen. 

Spaningen: Östgöten Richard Johansson är tränare, manager och allt-i-allo. Nu har han rekryterat en nästan helt ny startelva. Hur det går. Det vet nog ingen alls. 

undefined
Djurgårdens Shinomi Koyama under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och AIK den 24 mars 2024 i Stockholm.

11. DJURGÅRDENS IF

Utropstecknet: 19-åriga Shinomi Koyama spås bli nästa stora japanska export från damallsvenskan och är väl värd att ha koll på innan hon gör som Yuka Momiki, Saori Takarada och Maika Hamano, och lämnar för toppligorna i Europa. 

Frågetecknet: När ska egentligen Hammarby få en riktig utmanare från huvudstaden? Inte den här säsongen.

Spaningen: TV-experten Marcelo Fernandez är Djurgårdens huvudtränare och det ska bli spännande att se hur väl han kan ta vara på sin TV-expertis i de allsvenska duellerna. 

undefined
AIKs Adelisa Grabus under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Djurgården och AIK den 24 mars 2024 i Stockholm.

12. AIK

Utropstecknet: Målskyttet. AIK vann Elitettan i storartad stil (obesegrade) och lagets målskyttar Adelisa Gradus och Mathilda Nildén öste in mål. Mål behövs för att säkra kontraktet och det har AIK visat att man kan.

Frågetecknet: Förra säsongens bästa målskytt, nämnda Mathilda Nildén, har lämnat för BK Häcken. Blytungt. 

Spaningen: Hur mäktig blir inramningen på Skytteholms IP? Hammarby är i särklass med att locka publik i Damallsvenskan och frågan är om AIK kan närma sig det intresset? 

undefined
Elsa Karlsson, en av BP:s mest rutinerade spelare.

13. BP

Utropstecknet: Stark försäsong! Det ska man aldrig lita på men 4–1 mot AIK, 5–0 mot Uppsala, 3–1 mot IFK Norrköping och 2–1 mot Djurgården kanske kan bärga för ett säkrat kontrakt?  Målvaktsbekymmer med skador.

Frågetecknet: Har värvat Adelina Engman från Hammarby som det stora namnet inför säsongen. Men. Hon är skadedrabbad och frågan är hur mycket speltid det egentligen blir. 

Spaningen: Tvingats kvala två år i rad. Nu åker man väl ut? 

undefined
Arkivbild. Trelleborgs FF lär få svettas.

14. TRELLEBORGS FF

Utropstecknet: 20-åriga Athina Persson Lundgren är utlånad från skånekollegan FC Rosengård för att vara försvarsgeneral i ett TFF som lär få fokusera på just defensiven. 

Frågetecknet: Det mesta. Rutinen saknas. Försäsongsresultat som övertygar saknas. Samtidigt så finns det nog en stor självinsikt att man är ett bottenlag. Klarar TFF ett nytt kontrakt är det mer än godkänt. 

Spaningen: Hur lång tid tar det innan man slukas av giganten Malmö FF? Trelleborg är nykomling det här året men jagas av Malmö FF med betydligt fler resurser. 

MER INFÖR PREMIÄREN

Corren-Sportens podd inför premiären: "Här ska EFD ha underkänt"

Sportbladets genomgång av samtliga lag

Pazzapodden med fokus på Damallsvenskan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!