Svensk kross – playoffmötet i princip avgjort

Två nickmål från Madelen Janogy satte tonen – sedan släppte Sverige aldrig in Bosnien-Hercegovina. Efter solklara 5–0 i Zenica talar mycket för att playoffmötet är avgjort redan inför returen i Stockholm nästa vecka.

Sveriges Nathalie Björn kramar om Madelen Janogy (7) efter 2–0-målet i fredagens playoffmatch borta mot Bosnien-Hercegovina, i Zenica. I bakgrunden syns Filippa Angeldahl.

Fotboll2024-02-23 15:15

De svenska fotbollsdamerna behöver gå vinnande ur dubbelmötet med Bosnien-Hercegovina för att inte åka ner i B-divisionen inför EM-kvalet senare i vår.

Och efter första ronden ska det till ett fullständigt haveri i returen på Tele2 arena på onsdag om Sverige inte ska ta hem det.

– Ingenting är klart än. Vi har fortfarande en viktig match som vi inte får ta för givet. Den ska vinnas, säger tvåmålsskytten Madelen Janogy.

Frågan är om hon ens tror på det själv. 5–0-segern mot det 64:e-rankade motståndet var odiskutabel och Peter Gerhardssons gäng satte tonen direkt. Redan i den femte minuten slog Stina Blackstenius ett inlägg mot den bortre stolpen som Johanna Rytting Kaneryd nickade tillbaka mot målområdet. Där stod Janogy redo och kunde knoppa in 1–0 i öppet mål.

Rammade ribban

Sverige kom till spel utan avstängda Kosovare Asllani. I hennes frånvaro fick Häckens 20-åriga stjärnskott Rosa Kafaji för första gången chansen från start i landslagströjan. Kafaji var inblandad i mycket i den svenska offensiven och var bara en rungande ribbträff från att utöka ledningen i den 24:e minuten.

2–0 kom i stället strax före paus när Madelen Janogy på nytt höll sig framme med pannan och nickade in Jonna Anderssons hörna. Två mål med huvudet hör inte till vanligheterna för 28-åringen.

– Nej, det kanske inte händer så ofta. Däremot har jag ju gjort många mål på huvudet i damallsvenskan, säger Janogy, som lämnade Hammarby för italienska Fiorentina vid årsskiftet.

Efter halvtidsvilan gick tempot ner rejält. Några välkalibrerade svenska byten gav dock ny energi och sedermera fler mål.

En av avbytarna, Anna Anvegård, skarvade elegant fram bollen till Filippa Angeldahl med kvarten kvar att spela. Manchester City-mittfältaren rullade säkert in 3–0.

Första på tre år

I den 80:e minuten var det sedan dags för Pauline Hammarlund att göra ett landslagsmål igen. Den 29-åriga Fiorentinaanfallaren är med i en svensk trupp för första gången på över tre år och tackade för förtroendet genom att komma in från bänken och kort därefter nicka in 4–0 på ännu en Jonna Andersson-hörna.

Anvegård avslutade målkalaset när hennes chipp – var det möjligen tänkt som inlägg? – letades sig in i det bortre hörnet via Jelena Gvozderacs målvaktshandskar.

Returen spelas på Tele2 arena i Stockholm klockan 18.30 på onsdag.

– Det är inte klart. Men 5–0 här är starkt, det ger oss bra förutsättningar inför returmötet, säger Sveriges lagkapten Linda Sembrant.