Tillbaka i LFC i ny roll: "Det lät väldigt kul"

Petra Johansson är tillbaka i Linköping FC. I en ny roll ska hon använda sina styrkor och erfarenheter för hjälpa spelarna vid sidan av fotbollsplanen. "Jag vill få de som kommer till laget att må bra och trivas", säger hon.

Petra Johansson gjorde sammanlagt tio år med LFC som spelare.

Petra Johansson gjorde sammanlagt tio år med LFC som spelare.

Foto: Carl Holmqvist

Fotboll2022-03-11 11:30

Vi träffar före detta LFC-spelaren Petra Johansson, 33, i Campushallen samtidigt som hennes elever kör fystester. Efter att hon avslutade karriären i november så jobbar hon heltid som fotbollsinstruktör och idrottslärare på Fria läroverken. 

Hon har också fått en ny roll i LFC som players manager.

– När jag sa till Andreé (Jeglertz, tränaren) att jag skulle sluta spela så var han ganska tydlig med att han ville ha kvar mig i föreningen på något sätt. Det var kul! Jag hade inte tänkt så långt själv. Någon gång i mitten av december sa han att det fanns något som passade mig och det lät väldigt kul, säger Petra Johansson. 

I rollen, som inte går ut över hennes lärarjobb, ska Petra Johansson hjälpa nya spelare att installera sig på ett bra sätt och även kunna vara en länk mellan spelare, ledare, kansli och styrelse.

– I och med att jag spelat själv så vet jag vad man brukar undra över när man kommer till ett nytt ställe. Vad som är viktigt att få veta. Det är kanske inte alltid enkelt att fråga tränaren/sportchefen. 

– Det kan vara skönt att ha en mellanhand att prata med.

En roll som klippt och skuren för henne. 

– Jag är ganska framåt, tydlig och vill få de som kommer till laget att må bra och trivas. 

undefined
Jobbet som players manager upptar inte alltför mycket tid och ger LFC-spelarna chansen att ta del Petra Johanssons hjälp.

Hon går in vid sidan av Rolf "Loben" Gustavsson. 

– Han har betytt jättemycket. Jag var ju ung när jag kom till LFC och då är det skönt att ha någon som kan hjälpa till med det mesta. Jag tror att både han och jag tycker det är väldigt kul att hjälpas åt, säger Johansson som är nöjd med beslutet att avsluta spelarkarriären.

– Jag har inte tänkt på det som att jag ångrar mig. Det låter som att jag tycker det var tråkigt att spela fotboll, men så är det ju inte. Jag älskade det, men när jag tog beslutet kändes det väldigt bra och naturligt. Jag kan göra andra saker nu än när jag spelade fotboll.

Under sina år som fotbollspelare gjorde hon en hel del. Spelade utomlands, gjorde landskamper och vann SM-guld med LFC.

Vad är du mest stolt över?

– Jag känner att jag varit en bra lagspelare och stått upp för mig själv och mina lagkamrater i princip alla lägen. Det tar jag med mig. Titlar och landskamper tar jag med mig på ett annat sätt, det andra känns mer i hjärtat, säger Petra Johansson.

undefined
Petra Johansson som spelare i LFC i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!