Tränaren om Castegren: "Behöver jobba med vissa bitar"

I samband med fredagsträningen diskuterade Rikard Norling och Henrik Castegren baklängesmålen mot Mjällby. "Han har tagit jättestora steg, men sedan har han vissa bitar som han behöver jobba med och det är lite grann det som syns i samband med några situationer innan det målet (1–2-reduceringen)", säger IFK-tränaren.

Rikard Norling hade ett längre samtal med Henrik Castegren under fredagens träning.

Rikard Norling hade ett längre samtal med Henrik Castegren under fredagens träning.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2021-10-30 11:00

När Christoffer Nyman stötte in 2–0 mot Mjällby visade matchklockan 77 minuter. 

Det räckte inte för att hålla undan till seger. Amin Sarrs 2–2-kvittering landade i hemmalagets nät i den femte stopptidsminuten.

Dagen efter och knappt 48 timmar innan avspark mot Elfsborg märktes det på Rikard Norling att han brottades med besvikelsen.

Om du hade fått spela om minuterna efter 2–0-målet: vad hade du gjort annorlunda?

– Det största felet var nog, trots allt, mitt. Det sa jag till spelarna också att jag kunde ha läst, när de bytte in Moro, att de kommer ligga med tre där uppe och dynga långt. I stället för att lägga sig mer rakt med 5-4-1, så kunde vi lagt oss med en som går på bollen. 

– Jag hade behövt byta in Theo (Rask) och det tror jag med facit i hand hade hjälpt oss att få bort lite bollar. Det är ett hypotetiskt resonemang, men det är ändå min lärdom. Det var en tydlig inriktningsmiss från mig, sedan har vi att lära i situationer som jag tror är viktigt att vi tittar på och lär oss av. 

Kan du sakna någon som leder och visar vägen där i slutet?

– I en perfekt värld så finns det, absolut. Jag tycker vi har det. Samtidigt ska vi som kollektiv vara ännu starkare och tydligare i det. Det är vad vi tittat på – vad kan vi vara tydligare med? Det här är inte tillräckligt bra. Jag tror alla lärde sig mycket av det. Sedan är det klart att vi ser över alla nyanser för att bli starkare.

Är den en spiral efter smällen mot Häcken och förlusten mot AIK?

– Jag vet inte. Alla, på planen, läktaren och bänken, kände att vi skulle må bra av tre poäng. Det är en paradox – det går inte säga att vi är jävligt bra när vi inte får till det och inte knyter ihop säcken. Vi hade en spännande och bra prestation mot AIK, men får inget resultat. 

– Fast vi bara får en poäng här är känslan densamma. Trots allt, i många stycken, är det en bra prestation men vi får inget resultat. Vi gör två mål och har ett par 100-procentiga chanser till. Jag visar tio klipp för spelarna att vi slår ut ett motstånd till enorma chanser vid tio tillfällen, och det är ett lag som inte släppte in mål åtta matcher i rad. Jag vill påminna spelarna om det, för jag tror de får mycket skit. 

Hur ser du på de insläppta målen?

– På det första har vi jättemycket att lära. 

Du pratade bland annat med Castegren under träningen såg jag.

– Ja, precis. Han har tagit jättestora steg, men sedan har han vissa bitar som han behöver jobba med och det är lite grann det som syns i samband med några situationer innan det målet (1–2-reduceringen). Det är det sista för mig för att han ska spela toppfotboll, men det är också viktiga situationer som man inte bara kan vifta undan. 

– Det är delar som vi måste gå igenom som lag och det är fruktansvärt. Det är som "Florre" sa: "Jag hatar den här dagen. Jag vill städa av den här dagen så vi kan börja tänka på Elfsborg". Det är verkligen så. Det är vidrigt att gå igenom ur ett fotbollsperspektiv, men det måste man göra för att bli bättre. Vi måste bli bättre för att få resultat av prestationer. Vi släpper till två lägen, det blir två mål. Det bygger vi på att vi kan göra saker så mycket bättre. 

Vad ser du sista fem omgångarna?

– En kombination av här och nu och identifiera oss vidare. Lite grann också vilken spelartyp som kan passa. Om man ser till "Ishis" (Ishaq Abdulrazaq) spel centralt och Carl (Björks) vänsterving-spel som också varit intressant här på slutet. Jag tror att just det är våran framtid. 

Rikard Norling har gjort analysen efter det snöpliga poängtappet mot Mjällby. På söndag kommer ett guldjagande Elfsborg på besök. "De har verkligen fått ihop det. Ett mycket bra lag, de kan mycket väl ta hem det", säger IFK-tränaren.
Rikard Norling har gjort analysen efter det snöpliga poängtappet mot Mjällby. På söndag kommer ett guldjagande Elfsborg på besök. "De har verkligen fått ihop det. Ett mycket bra lag, de kan mycket väl ta hem det", säger IFK-tränaren.
Sista omgångarna

Söndag: Elfsborg (hemma). 

7/11: Kalmar FF (borta).

22/11: Djurgården (hemma).

28/11: Degerfors (borta).

4/12: IFK Göteborg (hemma, sista allsvenska omgången). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!