Olika är bra hos Bollihop

Alla är olika och olika är bra. Det är något som BK Tinnis och KFUM Linköping har tagit till sig i sin satsning Bollihop. Nu är projektet ett av fem som har fått högsta möjliga bidrag från en av Svenska Fotbollförbundets satsningar.

Ella Karlsson och Sahar Khalili är två trivna tjejer som tar projektet Bollihop framåt.

Ella Karlsson och Sahar Khalili är två trivna tjejer som tar projektet Bollihop framåt.

Foto: Rebecca Candevi

fotboll/futsal2017-10-16 11:00

Samarbetet började under sommaren 2016 då Linköpingsklubben BK Tinnis fick ett erbjudande från Östergötlands Fotbollsförbund att få bidrag för att starta en integrationsverksamhet i föreningen. Ella Karlsson, BK Tinnis representant i samarbetet och även nuvarande ordförande i föreningen, startade därför upp öppna träningar på Skarpans IP under sommaren.

– Det var svårt och ont om tid att nå ut med information till tjejerna i området. Dessutom hade jag inga personliga kontakter. BK Tinnis verksamhet sker på Skarpans IP precis bredvid Bäckskolan, men föreningsmedlemmarna består bara av tjejer från villaområdet med svenskfödda föräldrar och inte av elever från Bäckskolan, där nästan alla har föräldrar födda i utlandet. Jag sökte mig därför ner till spontanidrottsplatsen i Berga för att se var alla var, och där träffade jag KFUM och Sahar Khalili, säger Ella Karlsson.

KFUM Linköping har i flera år varit aktiva i Berga.

– Vi pratade om hur vi skulle kunna få ihop våra verksamheter på något sätt. Vi insåg att allt går om man vill, säger KFUM:s Sahar Khalili.

Kommunen visade intresse för att satsa vidare på projektet, men som alltid tar ansökan om pengar lång tid. Därför la ÖFF in lite pengar åt gången för att projektet skulle kunna hållas levande under våren. Kommunen bidrog sedan med en större summa pengar till ÖFF - som de valde att satsa på Bollihop.

– Från 1 juni har vi haft två halvtidstjänster som är finansierade fram till årsskiftet. Därför har vi kunnat steppa upp lite och göra mer än vi hade möjlighet till innan, säger Ella Karlsson.

Nu har Bollihop fått ett bidrag på 100 000 kronor från Svenska fotbollsförbundets satsning ”alla är olika - olika är bra”.

– Det visar att förbundet verkligen tror på det vi gör. Pengarna kommer vi i första hand lägga på sociala aktiviteter för tjejerna, planhyror, material och andra kostnader som finns runt omkring, säger tjejerna.

Bollihop är inte endast riktat mot tjejer med utländsk bakgrund. De vill snarare att alla tjejer ska ha möjlighet att spela fotboll eller futsal oavsett ålder eller idrottsbakgrund. Men det finns många problem i sökandet efter pengar för att kunna driva verksamheten framåt.

– Pengarna som går att söka är ibland väldigt riktade mot en förutbestämd målgrupp, till exempel asylsökande. Och då blir det inte integration utan snarare tvärtom. Så pengar finns men bidragssystemet är utformat på fel sätt. Vi behöver börja tänka annorlunda och våga prata om detta. Samtidigt är det viktigt att poängtera att projektet är riktat mot just tjejer eftersom de ofta glöms bort i de inkluderingssatsningar som görs, säger Sahar Khalili.

Genom de öppna träningarna stärks relationen mellan klubbarna, men också till barnen och föräldrarna. Samtidigt är projektet en del av en fritidsverksamhet på Bäckskolan som också gjort att kontakten med barnen blivit mer kontinuerlig. Det har innehållit mycket fotboll, men också diskussioner om respekt, framtidsdrömmar och hur man ska hantera situationer på en plan.

– Det är ingen slump att tjejer med utlandsfödda föräldrar inte tar sig till fotbollsträningar i någon större utsträckning. Dels finns inte det aktiva uppsökandet av idrottande från föräldrarnas sida. Samtidigt är det väldigt dyra medlemsavgifter där föreningarna kräver att man ska engagerar sig ideellt. Med Bollihop har vi istället tagit på oss en roll mer liknande en fritidsledare än en tränare, säger Ella Karlsson.

Sahar Khalili fyller i:

– Någonstans måste vi förstå att vi lever i ett samhälle som ständigt förändras, det gäller att hänga med i utvecklingen. Samtidigt ligger problemet i att många myndigheter och kommuner anser att det är föreningslivets ansvar att lösa problemen som finns och att ideella krafter ska ta hand om samhällsproblemen.

Bollihop

Ett projekt startat av BK Tinnis och KFUM Linköping för att skapa en mer inkluderande fotboll och fútsal för tjejer i Linköping.

Projektet är ett av fem som fick den högsta bidragssumman från Svenska fotbollförbundet, Svenska spel och Ica:s satsning: alla är olika - olika är bra.

Totalt var det 50 föreningar som fick pengar för sina olika inkluderingsprojekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!