Tränarens jobb: Ungas rörelse

Drömmen är att bli fotbollstränare på heltid. Tills dess brinner Daniel Carlsson Friberg för att både utveckla Mjölbyfotbollen, men också att få dagens barn och ungdomar att röra på sig.

Daniel Carlsson Friberg kan vara med och ta Mjölby AI tillbaka till division 3 i höst. Tränaren brinner både för ortens fotboll, och att bygdens barn och unga ska röra på sig mer. "Det har blivit för stillasittande", säger idrottsläraren.

Daniel Carlsson Friberg kan vara med och ta Mjölby AI tillbaka till division 3 i höst. Tränaren brinner både för ortens fotboll, och att bygdens barn och unga ska röra på sig mer. "Det har blivit för stillasittande", säger idrottsläraren.

Foto: Jens Bollius

FOTBOLL/SKOLIDROTT2018-08-27 15:00

– Ungdomar behöver röra sig mer i vardagen, komma in svettiga oftare efter raster. Det har blivit för stillasittande, säger han.

Som barn drömde Daniel Carlsson Friberg om att bli brandman eller polis, så som många barn gör.

Men han hann knappt sluta gymnasiet innan han förstod att han ville vara kvar i skolan. Detta genom ett vikariat på tre månader på Egebyskolan.

– Jag trivdes med eleverna och kände att det var rätt, säger han.

Det blev lärarutbildning i Växjö och nu är 30-åringen inne på sjunde året som heltidsanställd lärare. På Lagmansskolan undervisar han i svenska och idrott i årskurs 4–9. Både yrket och elevernas sätt att vara har han hunnit se förändras.

– Jag trivs jättebra och det är kul att träffa eleverna varje dag. Skillnaden nu är att vi individanpassar, mer riktad undervisning mot varje elev. I stället för att jobba kollektivt där alla gör samma sak.

Daniel Carlsson Friberg har på nära håll sett samhället bli mer stillasittande. Mindre av spontan lek och mer av att bara "hänga".

– Det här måste förändras, det är så viktigt de här extrapassen med kompisarna där man rör på sig utan att fundera på det, säger läraren.

På Lagmansskolan är det mobiltelefonförbud i skolan för årskurs 4–6. Det har gjort att aktiviteten blivit lite större. Men samtidigt har barn i dag sämre tålamod.

– Det måste vara så kul hela tiden, de tröttnar direkt om det inte är roligt, menar Daniel.

Läraren har sina knep för att locka till rörelse. Bland annat kör han biptest så att ungdomarna kan se själva hur de förbättrar sin kondition.

– Det gäller att ha mål och tävling är bra, bara tävlingen är prestigelös, säger han.

I fotbollen ser Carlsson Friberg likheter med sitt läraryrke. Det handlar som tränare om att se varje individ, hela människan, och att leda och coacha efter det. Man möter hela tiden olika människor.

På fotbollsplanen, där Mjölby AI är på väg mot trean som serieledare i fyran efter en bra säsong hittills, kan det dock vara en hel del prestige. Det vet Carlsson Friberg som är känd för sitt engagemang och att vara het på sidan, något som kan bubbla över. Senast fick han rött kort, trots att det inte var någon stökig match. Han kan behöva tona ned sig själv i stridens hetta.

– Men jag vill inte ta bort mitt engagemang. Jag vill utveckla mig själv, lyssna på andra tränare, höra analyser och gå utbildningar.

Det var dubbla knäskador som förde in Daniel till ledarrollen. Han hjälpte till i småländska Rydaholm under lärarutbildningen, fick smak för det och testade i fjol sitt första A-lag i BK Derby. Nu är han hemma igen i Mjölby AI och har ett flerårigt kontrakt med uppdrag att ta klubben uppåt igen.

Hur vill du vara som tränare?

– Tydlig mot spelarna, alla har sina roller. Sedan vill jag se människan och inte bara hur de är på planen. Försvaret är grunden, sedan vill jag ha ett varierat anfallsspel.

Daniel Carlsson Friberg har också sett en tydligare rollfördelning i föreningen MAI, vilka som jobbar med A-lag och vilka som jobbar med ungdomar. Organisationen för att vara på högre nivå börjar finnas där.

– Jag tror att förr var det fler som jobbade ideellt med olika saker. Nu sätts så mycket annat före, man har så många intressen. Men nu tycker jag att vi blir fler, och det behövs. Nu är MAI en stabil klubb som satsar, så känns det, säger Daniel Carlsson Friberg.

Tränaren får se tisdagens division 4-match i Malmslätt från läktaren. Men då har kompanjonen Kenny Lundgren hand om coachningen.

– Vi går igenom allt på träningen ändå, säger Carlsson Friberg.

Drömmer om Liverpool

Namn: Daniel Carlsson Friberg.

Ålder: 30 år.

Bor: Lägenhet i Mjölby.

Familj: Mamma, pappa, två systrar. Singel.

Yrke: Lärare i idrott och svenska för årskurs 4–9 på Lagmansskolan, fotbollsinstruktör på Kungshögaskolan.

Fritidsintresse: Golf utöver fotbollen.

Förebild: Steven Gerrard.

Drömresemål: Vill tillbaka till Liverpool.

Blir glad av: När Liverpool vinner.

Blir irriterad på: När folk inte brinner för det som de håller på med.

Lyssnar på: Fotbollspoddar.

Bästa tv-program: Filip och Fredrik.

Senast lästa bok: Zlatans bok.

Favoritlag: Liverpool.

Klubbar som fotbollsspelare: Mjölby AI, Mjölby Södra, Rydaholm, Mjölby AI.

Klubbar som tränare: Derby, Mjölby AI.

Aktuell som: Fotbollstränare och idrottslärare i Mjölby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!