Det är bara att bocka och buga åt ungdomarna i Mantorp och säga grattis. I mitten av december står nämligen skejthallen klar att åter tas i bruk. Ombyggd, och med fler hopp och ramper än tidigare.
Skejthallen i Mantorp som blev en verklighet i februari 2000 hade 4 000 besökare förra året. Med en ombyggd och häftig hall får Mantorp och fritidsgården som driver hallen räkna med betydligt fler besökare.
-- Det kommer att bli en av Sveriges bästa hallar, säger 13-årige Jonathan Wängström som var en av fyra lyckliga Mantorpskillar som fick vara med och testa delar av hallen häromdagen.
Jonathan åker inlines. De flesta som åker i hallen brukar annars åka skatebord. Ett fåtal åker BMX-cyklar.
-- Vi har väl haft ett 100-tal ungdomar som frekvent besökt hallen och per kväll ligger besökssiffran på 15--20 åkare, berättar Anne Norrbom på Mantorps fritidsgård.
Ombyggnationen kom till efter önskemål från ungdomarna själva och de har också starkt bidragit till utformningen av hallen.
-- Vi har fått hjälpa till att skruva lite. Det har varit kul, säger Jonathan Wängström som varit en av många frivilliga som hjälpt snickaren Johnny Carlsson från Håkan Ström byggare AB att få hallen i ordning.
Som byggledare har fritidsledaren Leif Andersson fungerat och tanken var att få hallen färdig i september.
-- Men ungdomarna har hela tiden kommit med nya förslag till förbättringar så vi har hela tiden fått skjuta på invigningen. Men nu är vi säkra på att den ska bli av i mitten av december, säger Anne Norrbom.
Hon har varit fritidsledare i Mantorp sedan 1986 och talar sig gärna varm för ungdomarna:
-- Bäst är att de är så justa mot var-andra. Det skiljer lite i ålder mellan dem som kommer hit, men de äldre tar hand om och hjälper de yngre.
På eftermiddagarna är det de yngre, de som går i klasserna tre till sex som får åka i Mantorpshallen. Man måste gå i lägst trean för att få åka. De äldre, mellan 13 och 20 år, åker på kvällstid.
Det är då Joakim Westrin brukar komma. Han är en av två i Mantorp som åker BMX.
-- Ibland har det varit folk från Boxholm här också. Från Linköping kommer väl några nu när hallen blir så bra. Det blir stor skillnad mot tidigare, säger Jocke som minns hur det såg ut när åkarna fick tillgång till hallen, belägen i en före detta verkstad, för fem år sedan.
-- Då var det bara något enstaka hopp mitt på.
Nu blir det annorlunda. Nära nog hela hallens innanmäte används till uppbyggnaden av ramper och hopp. Det hårda och kalla betonggolvet syns inte ens för allt trä.
Jonathan Edén brukar åka inlines en timme om dan. Minst.
-- Är det stängt i hallen så åker man ju utomhus, säger han och förklarar vad det är som lockar honom med inlines. Varför han inte hellre spelar handboll eller fotboll i Mantorp.
-- Det är skönt att styra sig själv. Att inte ha någon tränare som säger åt en vad man ska göra.
Men lite ordning måste det vara. Därför förbereder man sig i Mantorp på att starta en förening för dem som använder hallen. En förening med inriktning på skateboard, inlines, och BMX, och där ungdomarna också finns representerade i styrelsen.
Det är mest killar som åker i hallen. Ja, nästan bara killar.
-- Men vi har haft tjejkvällar och ska ha fler. Det är efterfrågan som styr och kommer bara tjejerna igång så blir det nog åka av för dem också, säger Anne Norrbom.
Finn Wiström vet att det finns tjejer som gärna vill åka.
-- Jag har två yngre systrar som vill komma hit. Fast de är för unga så de får inte.
Men nästa år går Saga Wiström i trean. Då är hon välkommen att åka i skejthallen i Mantorp.
FAKTA
ºÅkyta: år 2000 var det 175 kvadratmeter. Senare ut-ökad till cirka 350 kvm, och nu ytterligare en ökning med övervåning. Viktigaste förändringen är att det inte finns något betonggolv, inga hårda kanter.
ºKostnad: cirka 175 000 kronor (snickarlön och byggmateriel). Fritidsledarlöner och återanvänt materiel är ej inräknat.
ºBesöksfrekvens: 2004 hade skatehallen 2 130 besökare på eftermiddagarna och 1 924 på kvällstid.
ºFörening: en förening för skejt-, bmx-, och inlineåkning ska bildas formellt 10 december.