Matchen i Gavlerinken startade redan klockan 14 då klubbarnas herrlag skulle mötas i åttondelsfinal i SHL-slutspelet på kvällen. Det gjorde att bara 201 åskådare såg matchen.

Alla är ju positiva till att SHL-lagen också har lag som spelar i SDHL men då måste man ta hänsyn till det när man lägger spelscheman både för vårt och herrarnas slutspel. Det är dessutom inte första gången det här händer, och man önskar att förbundet kunde lära av tidigare misstag, säger Brynäs landslagsforward Anna Borgqvist till Dagens Nyheter.

Kan avgöra hemma

Publiken fick se Luleås stjärnfyllda förstakedja med tre OS-spelare dominera stort. Kanadensiska silvermedaljören Jennifer Wakefield sköt fyra mål och spelade fram till två, finländska bronsmedaljören Michelle Karvinen gjorde ett mål och tre assist och Damkronornas Emma Nordin gjorde ett mål och spelade fram till två.

Totalt blev det 13 poäng för kedjan som fanns på isen vid sju av åtta mål framåt.

Ändå fick Brynäs, som slutade på åttonde plats i SDHL, en drömstart när Danielle Stone lirkade in 1–0 köksvägen redan efter en minut, men Jennifer Wakefield kvitterade snabbt och Luleå ledde med 3–1 efter första perioden sedan laget vunnit skotten med 24–4.

Grundseriesegraren Luleå, som vann SM-guld 2016, men åkte ut i semifinal i fjol, kan säkra avancemang på lördag då returen spelas på hemmaplan. En eventuell tredje match spelas på söndag, också i Luleå.

Mästarlag vann finalrepris

Regerande mästarlag är Djurgården som förra våren besegrade HV71 i två raka matcher i SM-finalserien. I år möts lagen redan i kvartsfinal, och Stockholmslaget var starkast i den första matchen i Jönköping. Segersiffrorna skrevs till 5–2 efter att Damkronornas Hanna Olsson gjort hattrick efter ett mål i varje period.

Tabellsjuan AIK förlorade samtliga tre seriemöten med tvåan Linköping i SDHL. Men när SM-slutspelet inleddes vann Solnalaget med 1–0.

Stor matchhjälte blev landslagsforwarden Lisa Johansson som satte matchens enda mål knappt 16 minuter in i den första perioden. Modo vann med 4–0 borta mot Leksand.