Dödsfallet fick Akele att reagera – testar sina hjärtan

Plötslig hjärtdöd i samband med idrott är ovanligt – men det finns skräckexempel på elitidrottare som har dött för tidigt. "Hjärtat är den muskel som vi absolut inte får vara utan", säger IK Akele-löparen Frida Michold, 26, efter att ha genomfört hjärtscreening – något som inte är en självklarhet hos elitidrottare.

Plötslig hjärtdöd i samband med idrott är ovanligt. Förekomsten har beräknats till ett till tre fall per 100 000 idrottare och år. Frida Michold var en av Akeles löpare som testade genomförde hjärtscreening. Till höger är Andreas Bussman, biomedicinsk analytiker.

Plötslig hjärtdöd i samband med idrott är ovanligt. Förekomsten har beräknats till ett till tre fall per 100 000 idrottare och år. Frida Michold var en av Akeles löpare som testade genomförde hjärtscreening. Till höger är Andreas Bussman, biomedicinsk analytiker.

Foto: Carl Holmqvist

Fysiologi2022-06-01 05:00

Det var på nyårsafton som hjärtat stannade under ett lopp för elitlöparen Erik Karlsson, som bara blev 23 år. På väg mot segern i ett lopp i Kalmar drabbades han av ett hjärtstopp och avled dagen efter på sjukhus.

Det fick Linköpingsklubben IK Akeles Axel Ek att reagera och att styra upp med tid för hjärtscreening för Akeles löpare – något som rekommenderas av Riksidrottsförbundet (för elitidrottare från 16 år), men som inte är en självklarhet hos klubbar med elitidrottsverksamhet.

Hjärtscreening är en undersökning av hjärtat, som kan vara viktigt för att förhindra plötslig hjärtdöd bland elitidrottare. Vi är på plats när majoriteten av Akeles löpare besöker Fysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset för att undersöka sina hjärtan och ta reda på om de har tecken på någon hjärtkärlsjukdom som är kopplad till ökad risk för plötslig hjärtdöd.

Axel Ek, 26, har gjort undersökningen tidigare under sina år som triatlet.

– Där (inom triatlon) har vi haft en del tragiska fall med hjärtsjukdomar där personer har dött på internationell nivå. Liknande som det var för löparen (Erik Karlsson). Det var ett wake up call. Jag kände att någon behövde ta initiativet och då kunde det vara jag, säger Axel Ex som får beskedet att han kan löpa vidare.

Valet att göra testet är självklart för honom.

– Det känns roligare att leva tills man blir gammal och skippa träning på den här nivån, än att dö många år för tidigt.

undefined
Axel Ek, till höger, tog initiativet till att Akeles löpare skulle testa sina hjärtan.

Anna Carlén, forskare och läkare inom klinisk fysiologi, är en av de som genomför screeningen på US. I en studie från 2018, som hon var medförfattare i, skickades en enkät ut till föreningar i Östergötland med elitaktiva idrottare. Av 22 svarande så var det endast fyra av föreningarna som angav att de genomför hjärtscreening.

I studien berättar man att bland idrottare under 35 år, verkar plötslig hjärtdöd vara vanligare än hos jämnåriga icke-tränande. Det har förklarats med att hård fysisk belastning kan vara en utlösande faktor för personer som har en underliggande hjärtsjukdom. Det är sådan underliggande sjukdom som hjärtscreeningen letar efter.

– Vi hittar tillstånd där det kan vara olämpligt att fortsätta med elitidrott. Men det finns också en gråzon med tillstånd som är viktiga att följa upp, berättar Carlén.

undefined
Anna Carlén och medförfattarna i studien föreslår bland annat att RF ska lyfta och sprida rekommendationen om hjärtscreening tydligare nationellt.

I och med att hjärtscreening inte alltid är ett krav för att få tävla så är det också något som personen har möjlighet att välja bort. Axel Ek berättar att majoriteten av Akele-löparna valt att ta testet, men att några tackat nej.

– Jag tror att om du frågat i december, innan fallet med löparen första januari, så hade många fler tackat nej på grund av risken att få reda på något som gör att de inte får träna.

– De jag pratat med som valde att inte göra det beskriver en rädsla för att få ett dåligt besked. Och det kan jag förstå. Det är ju upp till en själv.

En annan av Akele-löparna som genomför testet och får lugnande besked Frida Michold, 26.

Var det självklart för dig att göra testet?
– Först tänkte jag att det var något onödigt. Sen tänkte jag att kroppen verkligen är vårat främsta redskap och hjärtat är den muskel som vi absolut inte får vara utan. Man vill nog veta om det skulle vara något avvikande där, då kändes det självklart.

RF rekommenderar

I Riksidrottsförbundet (RF) rekommendationer står det bland annat att elitidrottare från 16 år ålder bör utreda om de har en eventuell hjärtsjukdom. Ansvaret för att hjärtscreening genomförs vilar på det förbund eller den förening som idrottaren är knuten till. Och att en riktad hjärtkontroll för elitidrottare bör innehålla en kroppsundersökning, undersökning av personens sjukdomshistoria och vilo-EKG.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!